Специалистите са установили също, че упражненията не намаляват мастните натрупвания повече в някои части на тялото.

Няма никаква нужда от спазване на диети и физически упражнения, когато става дума за намаляване на теглото. Това е заключението от току-що завършило изследване, чиито резултати отхвърлят изцяло досегашното мнение, че именно ограниченията в храненето и по-голямата физическа активност са ключът към премахване на излишните килограми.

“Всъщност всичко опира до индивидуалното съотношение между поетите калории и тези, които организмът изгаря чрез метаболизма и физическото натоварване”, твърди д-р Лиан Редмън от изследователския център Пенингтън (Pennington Biomedical Research Center) в Батън Руж, щата Луизиана.

“Това, което ние установихме е, че няма никакво значение дали ще се намалят приеманите калории чрез диета или чрез упражнения”, твърди екипът, ръководен от нея в статия от новия брой на Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.

В продължение на 6 месеца те са наблюдавали три групи от доброволци. Едната - подложена на диета, намаляваща приеманите калории с 25%, втората - подложена на диета и на всекидневни физически натоварвания и трета - без промяна в нормалния начин на хранене и активност.

Резултатите и при трите групи са били приблизително еднакви - загуба на около 10% от теглото, 24% от телесните мазнини и 27% от мазнините в областта на корема.

“Защо тогава трябва да продължаваме да твърдим, че за да се отслабне, трябва непременно да се спазват диети и да се увеличи физическото натоварване”, питат авторите на статията, като същевременно не отричат ползата от редовните упражнения (особено т.нар. аеробен фитнес) при намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и някои видове рак.

Специалистите са установили също, че упражненията не намаляват мастните натрупвания повече в някои части на тялото, а приблизително еднакво навсякъде. Т.е. те, както и диетите, не могат да свършат работа, ако някой иска да промени сериозно фигурата си на определени места.

“Очевидно е, че хората са генетично програмирани къде и колко мазнини да съхранява тялото им. Затова и правилото е същото както и че ябълката винаги ще си остане ябълка, а крушата - круша”, твърдят те.

Източник Актуално

 
Диета според кръвната група Тази диета се основава на четирите кръвни групи: А, Б, AБ и нулева....
Индийска диета Тази диета няма да ви предложи хранителен план по часове, а списък с...
Диета на Лидка 7:00 ч - 1 сварено яйце + 100 мл бяло вино. 10:00 ч - 150 гр плод + 100 мл бяло вино....

Реклама