Водно разтворимия витамин H се класифицира при В –  комплекса. Биотинът има поддържаща роля в обмяната на веществата като участва в синтеза на витамин С и усвояването на белтъчините, въглехидратите и мазнините. Ролята му в бодибилдинга се състои в участието му в трансформацията на аденозин трифосфата (АТФ), който е основен източник на енергия за организма. Мъжете с наклонност към оплешивяване ще установят, че биотинова добавка може да задържи косата за по – дълго време. Витамин H действа синергично и по – ефикасно в комбинация с В2, В6, ниацин и витамин А. Биотиновите нива се понижават прогресивно по време на бременност.
Дефицит на биотин се наблюдава рядко поради широкото му разпространение в редица хранителни продукти. Крайната му липса може да причини екзема, нарушен мастен метаболизъм, анорексия, косопад, депресия и физическо изтощение.

Авидинът, който се съдържа в белтъка на суровото яйце разрушава биотина.
Витмин Н няма показания за токсичност. Витамин Н е полезен за хора, които не могат да овладеят пристъпите на силен глад. За тях е полезно да изяждат ежедневно 50 г неосолени фъстъци или да изпиват 100 мл. соево мляко без подслаждане. Така атаките на глада ще бъдат туширани и няма да се допуска преяждане. На практика биотинът е важен за всеки, който се стреми да контролира личното си тегло в нормите или да отслабва.
Най – добри източници са бирената мая, черния дроб, сардините, шоколада и някои ядки.

 
Хранене при кърмене Промени по време на кърмене, които определят специфичните хранителни...
Диета за снижаване нивото на холестерола Яжте повече храни, спомагащи за увеличаване нивото на добрия (HDL)...
Супата помага за отслабване В битката срещу излишните килограми най-лош враг е гладът. Учени обаче...

Реклама