Водно разтворимия витамин H се класифицира при В –  комплекса. Биотинът има поддържаща роля в обмяната на веществата като участва в синтеза на витамин С и усвояването на белтъчините, въглехидратите и мазнините. Ролята му в бодибилдинга се състои в участието му в трансформацията на аденозин трифосфата (АТФ), който е основен източник на енергия за организма. Мъжете с наклонност към оплешивяване ще установят, че биотинова добавка може да задържи косата за по – дълго време. Витамин H действа синергично и по – ефикасно в комбинация с В2, В6, ниацин и витамин А. Биотиновите нива се понижават прогресивно по време на бременност.
Дефицит на биотин се наблюдава рядко поради широкото му разпространение в редица хранителни продукти. Крайната му липса може да причини екзема, нарушен мастен метаболизъм, анорексия, косопад, депресия и физическо изтощение.

Авидинът, който се съдържа в белтъка на суровото яйце разрушава биотина.
Витмин Н няма показания за токсичност. Витамин Н е полезен за хора, които не могат да овладеят пристъпите на силен глад. За тях е полезно да изяждат ежедневно 50 г неосолени фъстъци или да изпиват 100 мл. соево мляко без подслаждане. Така атаките на глада ще бъдат туширани и няма да се допуска преяждане. На практика биотинът е важен за всеки, който се стреми да контролира личното си тегло в нормите или да отслабва.
Най – добри източници са бирената мая, черния дроб, сардините, шоколада и някои ядки.

 
Диетата на Бионсе 8.00ч - чаша топла вода 8.30ч - 2 препечени филии 10.30ч - плодове според сезона...
7 дневна пречистваща диета 7 дневната детоксикираща диета е  икономична и здравословна. Тя ...
Диета с мед и яйца Тази диета е с продължителност три дни, като за тоз период ще свалите...

Реклама