Мъжете масово имат слабост към месото, но ново изследване показа, че не то, а въглехидратите им осигуряват дълъг репродуктивен живот, съобщи Ей Би Си. За да са в добра форма, жените пък имат нужда от повече месо.

За изследването си австралийските биолози от университета на Нов Южен Уелс и университета на Сидни са използвали щурци. Резултатите им обаче може да са валидни и за хората, особено изводът, че мъжете и жените имат различни хранителни потребности.
Изследването е първо по рода си в света. То разглежда влиянието на пола за определяне на най-добрата диета за дълголетие и размножаване. Мъжките екземпляри сред щурците живеят най-дълго и се възпроизвеждат най-добре, когато получават храна от осем части въглехидрати и една част протеини.

При женските оптималното съотношение е 1:1. Когато имат избор обаче, женските не наблягат на протеините. Практиката е двата пола да правят компромиси с това, което е най-добро за тях.

При хората разликите може да са още по-големи, защото участието на мъжете във възпроизвеждането е много по-незначително от това на жените. Майчинството изисква огромно количество енергия и храната е много важна.

Диетата на мъжете и жените обаче е сходна и най-вероятно е в резултат на взаимни компромиси.

Резултатите от изследването показват, че при избор на подходяща диета трябва да се обръща повече внимание на индивида, на пола му, на възрастта му и репродуктивните му способности, изтъкна проф. Роб Брукс от университета на Нов Южен Уелс.

Вероятно храната на жените в детеродна възраст трябва да е различна от тази на жените в менопауза.

actualno.com

 
20 дневна диета С тази диета се свалят между 6 кг. и 12 кг. за целият период. В следващите...
Да! На динята Лятото е сезон на удоволствията ... и в храната. Най – богатия сезон на...
Най – добрите храни за вашето тяло 1. Риба – най – добрият протеинов избор, а също така и на т. нар. полезни...

Реклама