Много учени са убедени, че честата употреба на соеви продукти има цялостно, благоприятно въздействиеСоята и защо трябва да е в менюто ни върху човешкия организъм в сравнение с много други храни. Соята е богата на различни видове фитовещества, някои от които –  единствени по рода си. Соята съдържа изофлавоноиди (наричани още "фитоестрогени или "естрогените на Природата", контролиращи действията на хормоните и предпазващи от рак), генистеин (антикарценогенно вещество, което възпрепятства ензимите, отговорни за образуването на тумори и е особено благотворно при рак на простатата), фитиева киселина (антиокислител, който забавя развитието на туморите), сапонини (химични съставки, които разрушават раковите клетки), протеини, калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, фолацин и др.
Десетте най – големи плюса на соята:

1. Укрепва имунната система.
2. Антиокислително действие. Соевите храни съдържат антиокислители - съставки, които предпазват клетките на организма от вредата на нестабилните кислородни молекули, наречени свободни радикали. Свободните радикали могат да причинят различни форми на рак и водят до остаряване.
3. Понижава холестерола. Изследванията от различни страни потвърждават свойствата на соята да намалява количеството на вредния холестерол в кръвта.
4. При рак на гърдата. Жените, които често използват соя в храната си, имат по – малък риск от образуване на рак на гърдата.
5. При бъбречни болести. Белтъчините на соята, в сравнение с животинските белтъчини, са много по-полезни за хора с нарушена функция на бъбреците.
6. При рак на дебелото черво. Изследвания на американски учени доказват благотворното влияние на соята върху лечението на рак на дебелото черво.
7. При остеопороза. Соята стимулира възстановяването на костната тъкан.
8. При менопауза. В Китай жените минават през менопаузата много по – спокойно и естествено. За това допринася и редовната употреба на соеви храни.
9. При рак на белите дробове. Научните изследвания показват връзката между соевото хранене и ниските проценти на рак на белите дробове.
10. При рак на простатата. Честото хранене със соя стимулира разрушаването на раковите клетки на простатата при мъжете.

 
За ползата и вредата от прясноизцедените сокове Много хора смятат, че прясноизцедените сокове (т.нар. фрешове) са...
Ориз + Ябълки = Чао мазнини С тази диета всеки ден ще стопявате по половин килограм от теглото си....
ИДЕАЛНАТА ДИЕТА Според американско изследване най – успешни са нискокалоричните...

Реклама