Едни от най – здравословните  дарове на природа са яйцата, защото белтъкът и жълтъкът съдържатЯйцата и нашето здраве комплекс от протеини (13%) с балансирани аминокиселини, мазнини с висока биологична стойност, витамини и минерални вещества –  и всички те се усвояват много добре от организма.
По аминокиселинният състав и баланс между жизненоважни аминокиселини, както и по съотношение заменими /незаменими аминокиселини, яйцата са с много висока биологична оползотворимост. Общото количество на мазнините в жълтъка е почти два пъти повече от това на протеините. Високо е съдържанието на холестерол, което дава основание за критики, свързани с евентуалната здравословна роля на яйчения жълтък, като не се отчита богатото присъствие на фосфолипиди. В състава на яйцата има витамините А, D, В2, В12, фолиева киселина, както и на антиоксидантите – витамин Е (токоферол), бета – каротен (провитамин А). Минералният състав на яйцата е представен от желязо, фосфор, калций, натрий, калий, магнезий, сяра, хлор и др.
Витамин А е представен в храни от животински произход, като в най-големи количества се намират в черния дроб, яйцата и млечните продукти. Фосфатите са широко разпространени в храните и такъв дефицит е рядко срещан при нормално хранещи се индивиди.  Добри източници на фосфор са месото, птиците, рибата, яйцата. Основни хранителни източници на цинк са животинските храни, месо, яйца, морски продукти и млечни храни. Високо качествен белтък, който е източник на всички необходими аминокиселини се съдържа в млякото, млечните продукти, рибата, месото и месните продукти, яйцата. Основни хранителни източници на цинк и витамин В6 са животинските продукти месо, черен дроб, яйца, сирена, риби и други морски продукти.
Източници на пълноценен белтък в човешкото хранене са храните от животински произход: яйца, мляко и млечни продукти, месо и риба. Млякото и яйцето са приети за еталон с най-висока биологична използваемост за специфичните тъканни потребности.
Месото, рибата, млякото и млечните продукти, яйцата са вашият силен имунитет, а както виждате яйцата играят главна роля при него. Така, че те трябва да присъстват задължително във вашето дневно меню поне пет пъти седмично.
 
10-те правила на здравословно хранене 1. Никакви сладкиши, когато и където ти се яде. Те са враг номер едно за...
КЛАРИНОЛ К.Л.А. Кларинол КЛА 1000 е революционна патентована субстанция с натурален...
Тайните на отслабването Има доста идеи за отслабване, които имат определени методи. Но тези...

Реклама