Едни от най – здравословните  дарове на природа са яйцата, защото белтъкът и жълтъкът съдържатЯйцата и нашето здраве комплекс от протеини (13%) с балансирани аминокиселини, мазнини с висока биологична стойност, витамини и минерални вещества –  и всички те се усвояват много добре от организма.
По аминокиселинният състав и баланс между жизненоважни аминокиселини, както и по съотношение заменими /незаменими аминокиселини, яйцата са с много висока биологична оползотворимост. Общото количество на мазнините в жълтъка е почти два пъти повече от това на протеините. Високо е съдържанието на холестерол, което дава основание за критики, свързани с евентуалната здравословна роля на яйчения жълтък, като не се отчита богатото присъствие на фосфолипиди. В състава на яйцата има витамините А, D, В2, В12, фолиева киселина, както и на антиоксидантите – витамин Е (токоферол), бета – каротен (провитамин А). Минералният състав на яйцата е представен от желязо, фосфор, калций, натрий, калий, магнезий, сяра, хлор и др.
Витамин А е представен в храни от животински произход, като в най-големи количества се намират в черния дроб, яйцата и млечните продукти. Фосфатите са широко разпространени в храните и такъв дефицит е рядко срещан при нормално хранещи се индивиди.  Добри източници на фосфор са месото, птиците, рибата, яйцата. Основни хранителни източници на цинк са животинските храни, месо, яйца, морски продукти и млечни храни. Високо качествен белтък, който е източник на всички необходими аминокиселини се съдържа в млякото, млечните продукти, рибата, месото и месните продукти, яйцата. Основни хранителни източници на цинк и витамин В6 са животинските продукти месо, черен дроб, яйца, сирена, риби и други морски продукти.
Източници на пълноценен белтък в човешкото хранене са храните от животински произход: яйца, мляко и млечни продукти, месо и риба. Млякото и яйцето са приети за еталон с най-висока биологична използваемост за специфичните тъканни потребности.
Месото, рибата, млякото и млечните продукти, яйцата са вашият силен имунитет, а както виждате яйцата играят главна роля при него. Така, че те трябва да присъстват задължително във вашето дневно меню поне пет пъти седмично.
 
Диета South Beach Диетата South Beach (Саут Бийч) се свързва с името на д-р Артър Агатстън,...
Грейпфрутовата диета Обръщайки гръб на приказката, че "красотата изисква жертви”, ние...
Диетата на Бионсе 8.00ч - чаша топла вода 8.30ч - 2 препечени филии 10.30ч - плодове според сезона...

Реклама