Яжте повече фибри!  Сигурно и преди сте чували това. Но знаете ли защо фибрите са толкова полезни за здравето?

 Диетичните фибри се съдържат най-вече в плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите храни и бобовите растения и са най-доброто средство срещу запек. Но фибрите имат и други ползи върху здравето, като например това, че намаляват риска от диабет и сърдечни болести.

 Ако се нуждаете от повече фибри за диетата си, не се тревожете. Увеличаването на фибрите в дневното ви меню, въобще не е сложно. Разберете кои храни съдържат фибри.

 Какво представляват диетичните фибри?

Това са вещества от растенията, които организмът не може да усвои. Фибрите се делят на два вида – такива, които се разтварят във вода и и други, които не се разтварят. 

- неразтворими. Този вид фибри улесняват пренасянето на храната през храносмилателната система и предпазват от запек – пълнозърнестото брашно, пшеничните трици, ядките и много от зеленчуците ги съдържат

- разтворими. Такива фибри се разтварят във вода и се получава нещо като гелообразна смес. Те спомагат за намаляване на глюкозата и холестерола в кръвта. Големи количества от тези фибри се съдържат в овеса, граха, ябълките, цитрусовите плодове, морковите, ечемика. 

В различните плодове и зеленчуци се съдържа различно количество фибри, така че се постарайте да си осигурите по-голямо разнообразие. 

Ползите

 За разлика от мазнините, протеините и въглехидратите, които се абсорбират от организма, фибрите не се усвояват. Следователно те преминават непроменени през червата и спомагат за здравето на храносмилателната система. 

Диетата, богата на фибри може да помогне, и ако страдате от хемороиди и синдрома  на раздразнения стомах. Разтворимите фибри спомагат за могат да намалят абсорбирането на захар в кръвта, което е от съществено значение за хората, страдащи от диабет и значително намалява риска от диабет тип 2.

Храните, богати на фибри могат да ви помогнат и в битката с килограмите. Освен това подобни храни имат нужда да бъдат дъвкани по-дълго време, което ще ви предпази от преяждане, а също така и насищат стомаха. 

Яжте плодовете и зеленчуците в сурово състояние, защото при направата на сок, фибрите ще останат в сухото вещество и фактически няма да можете да ги поемете. 

Източници на фибри: ябълки, банани, портокали, курши, грах, броколи, ягоди, малини, боровинки, булгур, кафяв ориз, леща, пуканки, пълнозърнест хляб. 

И запомнете – фибрите са полезни за храносмилателната система, но ако прекалите с тях е възможно да получите подуване на стомаха, газове и спазми. Не забравяйте да пиете и достатъчно количество вода, защото фибрите се нуждаят от нея.

fema-bg.com

 
Спорни вярвания за храненето В спанака има много желязо. Не е точно така. В много таблици се посочва:...
Морковите – част от всяка диета Морковите са добре известни като универсални зеленчуци за сокове....
Рибна диета Тази диета е с продължителност 10 дни. Още със събуждането изпийте чаша...

Реклама