Няма доказателства, че Омега 3 ненаситените мастни киселини са от полза за здравето, като понижават общото ниво на смъртност, честотата на сърдечните заболявания, инсултите и рака. До този извод стигнаха специалисти от Ууниверситета на Източна Англия и още 8 организации, които са анализирали 89 изследвания, посветени на Омега 3 – главен компонент в мазнините на рибата. Резултатите от съвместното изследване са публикувани в престижното научно издание British
Medical Journal.

“Ако тези изводи бъдат потвърдени от планираните допълнителни опити, рибните мазнини ще заемат почетното първо място в списъка на съвременните медицински митове”, твърдят авторите на статията.
Множеството публикации, последвани от лекарски препоръки, доведоха през последните години до създаването на редица хранителни добавки, съдържащи рибено масло. Появиха се дори яйца с високо съдържание на Омега 3 мазнини.

С настоящата публикация ползата от тези продукти е поставена под въпрос. Британската информационна служба по хранителните добавки, представляваща производителите на рибено масло, изказа предположение, че “тези мазнини влияят на отделните хора по различен начин”.

За анализа на Омега 3 в своите изследвания учените от университета на Източна Англия са избрали доброволци, които са използвали повишено количество мазнини в продължение на минимум половин година.

Още през 2003 г. резултатите от мащабно изследване с название DART-2, с участието на повече от 3000 мъже, показаха повишаване на смъртността при тези, които са приемали таблетки рибено масло. Много хора го приемат обогатено в витамини А, D и Е за лечение на ставите, кожата и косата, но в хода на изследването не е изучено въздействието им върху тези части на организма.

Потенциалът на Омега 3 ненаситените мастни киселини, които се приемат и като добавки за профилактиката на загуба на паметта и старческо слабоумие, се изучава в момента и резултатите се очакват през 2008 година.

Британският фонд за сърцето предполага, че получените резултати може да са свързани с концентрацията на живак в рибата. Живакът е вреден за здравето и той се натрупва в мазнината на рибата при замърсяването на водата с този метал.

Резултати от някои минали изследвания, цитирани в British
Medical Journal:

Януари 1993 г.
Учени заявяват, че веществото, съдържащо се в рибеното масло способства за профилактиката на рака и за борбата със сърдечно-съдовите заболявания. Холандските лекари твърдят, че употребата на мазна риба 1-2 пъти седмично намалява риска от инсулт.

Януари 1998 г.
Нови изследвания добавят астмата и чревните възпаления към списъка на заболяванията, които се повлияват от употребата на Омега 3.

Март 1998 г.
Професор Майкъл Кроуфърд от детската болница “Кралица Елизабет” в Лондон заявява, че недостигът на Омега 3 по време на растежа на ембриона може да забави развитието на мозъка и очите.

Май 2000 г.
“Липсата на мазна риба в нашето хранене може да предизвика упадък на мозъчната дейност”, твърди професор Кроуфърд. ”Рибната диета е главен фактор за това, че мозъкът на нашите предци е станал по-силен, отколкото при останалите примати”, добавя той.

Юни 2001 г.
Вестник “Индипендънт” (Independent) излиза със статия, че ”Употребата на сардини два пъти седмично намалява риска от заболявания от рак на простатата и значително намалява риска от смърт от това заболяване”.

Септември 2003 г.
Британският вестник “Сън” (The Sun) задава въпроса: ”Действително ли рибата предпазва появата на престъпни наклонности при децата?”. Публикацията е в резултат на статия, според която учени са установили, че вероятността при децата, които ядат повече мазна риба, да извършат престъпление преди 23-годишна възраст е с 64% по-малка, отколкото при останалите. Същите подчертават още, че рибеното масло изглажда бръчките, намалява риска от болестта на Алцхаймер и спомага за по-благоприятното протичане на псориазиса.

Източник www.lekar.bg
 
Мазнините и отслабването Мазнината не е основният враг на отслабването. Мазнините даже могат да...
Диета за бързо отслабване Понеделник Закуска : 1 или 2 твърдо сварени яйца и 200 гр. зеленчуци по ...
Грейпфрутовата диета Обръщайки гръб на приказката, че "красотата изисква жертви”, ние...

Реклама