Диетите вече са част от живота ни. Това е абсолютен и безспорен факт и няма смисъл да си затваряме очите пред вероятно най-важната съвременна тенденция в начина на живот и хранене. А причините са ни до болка познати - заседнал начин на живот и неправилно хранене. А шоколадът?

Според национално изследване по въпроса за храненето и теглото на българите, ръководено от доц. д-р Донка Байкова, специалист по хранене и диети към медицински център "Марковс", любителите на шоколад съвсем не са повече застрашени от другите хора.

Доц. Байкова споделя: "Според моите наблюдения през последните няколко години малко намаля консумацията на захарни изделия и в частност на шоколада, защото хората са по-информирани. А когато един човек е информиран за полезността, за биологичната роля и за ценните качества на дадена храна, той може съзнателно да коригира модела си на хранене или своето т.нар. "хранително поведение".

Днешната храна е винаги висококалорийна. Липсват хранителните фибри, които раздвижват моториката на червата, а в същото време не се усвояват.

Освен това продуктите почти винаги са термично обработени и по тази причина - относително бедни на витамини и минерали. При термичната обработка се губят до 40% от витамините.

Всичко това на фона на ниската двигателна активност дава значителна разлика между енергиен внос и енергиен разход, тоест приемаме повече калории, отколкото изгаряме, а това автоматично означава свръхтегло и затлъстяване."

Но любителите на шоколада трябва да са спокойни, защото според доц. Байкова трябва да се знае едно нещо: той е не само любима, но и полезна храна - носи удоволствие, ободрява и повишава имунната защита на организма.

"Подходящ е за хора, които са в оздравителен период след тежки боледувания, препоръчва се, както знаете, след кръводаряване и за хора с анемии, защото е богат на желязо и калций.

Витаминното му съдържание е ниско, зависи почти изцяло от процента на млякото в него, но е богат на много минерални вещества и магнезий.

Хората, които имат мускулна слабост или сърдечна слабост, дори е добре да употребяват малко шоколад.

Освен това шоколадът е една от храните на удоволствието. При бавното му консумиране в мозъка се отделят ендорфини - веществата на щастието.

Ето защо в никакъв случай аз като диетолог не го забранявам.

Особено в периодите на активна работа и на движение между 10 и 16 часа е допустимо да се приема малко шоколад", казва доц. Байкова.

Разбира се, не трябва да се прекалява. Всичко е въпрос на доза и не бива да забравяме, че 100 г млечен шоколад все пак е носител на около 600 калории.

Лекарското мнение е, че "особено при диетотерапия с ниско калорийно хранене калориите от 100 г шоколад са много".

Той е относително балансирана храна - макар какаото да действа възбуждащо, в него се съдържа и теобромин, който успокоява.

По-интересното е, че дори има диети за понижаване на тегло изцяло с шоколад. Практиката показва, че те са любими на пациентите.

"Много хора се интересуват от шоколадовите диети, защото са, общо взето, сред най-приятните хранителни режими. Основават се на факта, че поради високата му калорийна стойност шоколадът е храна, която бързо засища.

Ако се яде по малко шоколад петкратно през деня, няма да се усеща истински глад. Ако в продължение на много дни се поддържа този режим, без съмнение ще загубим няколко килограма, но ще се появи и недостиг на витамини (спомнете си, той е беден на витамини и от състава му изцяло отсъства полезният витамин С), което води най-общо до лош биотонус.

Десетина дни на шоколадова диета със сигурност е по-добре, отколкото да се гладува, за да се редуцират килограми, но рисковете са в пониженото количество витамини, които приемаме", смятат лекарите.

Енергийната стойност за 100 г шоколад е 540 калории, от които белтъците са близо 8%, мазнините са 33% и 54% са въглехидратите.

Това прави шоколада идеална добавка в ограничени количества като храна, която стимулира мозъчната дейност и мускулатурата.

"Като специалист по хранене и диететика, който познава човешката обмяна на веществата, винаги съм казвала, че апетитът определя потребностите. Щом усещаме, че силно ни се яде шоколад, явно имаме нужда от висококалорийна храна.

В същото време той ни успокоява, кара ни да се чувстваме приятно, или, с други думи, балансира и емоционалното, и физическото състояние", заявява доц. Байкова.

Според нея към шоколада може да има пристрастяване. Както кафето води до кофеиномания, така има шоколадомания, но за щастие в изключително редки случаи.

"Когато човек наистина го желае, той много лесно дозира приема на шоколад, докато при другите форми на пристрастяване не е точно така. Разчитаме изцяло на биологичните бариери", продължава тя и допълва:

"Шоколадът не е подходящ за превъзбудени състояния, при неврози и за хора с висока кръвна захар. Но дори и за диабетиците има специални шоколади, които са с фруктоза и не натоварват работата на панкреаса.

Съдържанието на теобромин и оксалатни соли прави шоколадовите храни неподходящи при камъни в бъбреците и жлъчката.

При често консумиране на шоколад от децата, както е известно, има риск от образуване на кариеси, но пак всичко зависи от правилното дозиране."

Последните години в педиатрията започна кампания против шоколада. В редица страни е забранено да се дава шоколад в ранна детска възраст, но доц. Байкова казва:

"Аз не мисля, че това е добра мярка, още повече че децата имат висок енергиен разход. Разбира се, до 2 годинки въобще не трябва да се допуска приемане на шоколад от подрастващото дете, но след това то може да получава по едно много малко блокче.

И все пак погрешно е децата непрекъснато да бъдат поощрявани с това лакомство. По-добрият вариант е наградата да бъде някакъв плод например, за да не се получава този неистов стремеж към шоколад у малките деца, което рефлектира по-късно в хранителното им поведение."

Възрастните също допускат грешки, особено онези, които са в режим на отслабване.

Те се самонаказват, гладувайки, само защото са си позволили малко шоколад, но така се лишават от всички ценни храни като месо, риба, плодове и зеленчуци.

А истината е, че ако сме си позволили малко повече шоколад, просто трябва да приемаме повече течности заради високото съдържание на въглехидрати.

С други думи, шоколадът е удоволствие, стига да умеем да го приемаме правилно. Той е в известен смисъл култура на хранене.

източник: сп. "Бакхус"

 
Яйчена диета Не се препоръчва на хора страдащи от жлъчни и бъбречни заболявания....
Преяждането – как да го предотвъртим?! Консумирайте повече храна, богата на витамини, микроелементи (плодове,...
Полезни суплементи за жените Жените на всяка възраст, височина, тегло и ниво на активност имат поне...

Реклама