Вредните мазнини

Транс изомерите на висшите мастни киселини са мазнини, които се получават при нагряване до висока температура на течни растителни масла в присъствието на катализатори и водород. Този процес в химията се нарича хидрогениране. Колкото по-хидрогенирано е едно масло, толкова по-твърдо ще е на стайна температура. Например течните маргарини са по-малко хидрогенирани и имат по-малко транс изомери от твърдите маргарини.

Повечето от транс-мазнините на пазара за хранителни продукти се намират в недомашно приготвените печени изделия като бисквити, кексове, пасти и торти, както и във вафли, маргарини и хамбургери. Приготвените в заведенията за бързо хранене пържени картофи, тиквички и др. също съдържат сериозни дози транс изомери.

Транс изомерите на висшите мастни киселини са по-вредни за нивата на холестерола от наситените мастни киселини, защото повишават нивата на LDL-холестерола, който е известен като "лош", а понижават тези на HDL-холестерола, който е известен като "добър". За здравословната диета е важно да се намали приема на наситени мазнини, но транс изомерите и частично хидрогенираните масла трябва да се елиминират изцяло.

За какво са вредни транс изомерите?

Има данни, че транс изомерите на мастните киселини могат да причинят запушвания по кръвоносните съдове, да причинят диабет от тип 2, да увеличат трайно кръвното налягане, както и да увеличат сериозно риска от сърдечнo-съдови проблеми.

Тогава защо се ползват в храните?

Много от компаниите производителки на храни ползват хидрогенирани мазнини, вместо олио, поради намаляването на разходите, увеличаването на срока на годност, обогатяването на аромата и вкуса на продуктите.
Принципно употребата на вредни мазнини се толерира от държавата, защото големите производители са големи данъкоплатци. В същото време Food and Drug Administration (САЩ) препоръчва да не се консумират продукти в чието производство са ползвани транс изомери или хидрогенирани мазнини.

Докато за някои храни простата логика или вида им показват, че биха могли да съдържат хидрогенирани мазнини, то за други това не е толкова ясно. Примери са шоколадовите вафли, детските храни от типа "corn flakes" и дори популярните кроасани с пълнеж. За да разберете дали в някоя храна има транс изомери на мастни киселини търсете: "хидрогенирани мазнини", "хидрогенирано растително масло", "частично хидрогенирани мазнини". Друг съвет е да гледате реда на изписване: колкото по-напред стои надписа за текива мазнини, толкова повече вредни мазнини има в продукта.

Колко и в кои храни се съдържат транс изомери на мастните киселини?

Две пролетни ролца в китайски ресторант съдържат около 1,7 грама.
Макдоналдс: Малки картофки - 2,5 грама, средни - 4 и големи - 6 грама.
Макдоналдс: 6 парчета Chicken McNuggets, съдържат 1,5 грама.
Макдоналдс: Big Breakfast - 7 грама, Deluxe Breakfast - 11 грама. (цитираните данни са от сайта на Макдоналдс)

Има ли надежда въобще?

В световен мащаб компанията Нестле има директива да намали и изключи от продуктите си транс изомерите на висшите мастни киселини. За целта в тяхната фабрика за хидрогениране на мазнини в Чили, концерна Нестле в кооперация с Novozymes провеждат тестове от март месец 2005 за хидрогениране на мазнини с помощта на ензима Lipozyme TL IM по начин, който елиминира вредните мазнини.

Какво ни остава тогава?

Намалете приема на транс изомери на мастните киселини, следете за съдържанието на купуваните от вас продукти. Ако забележите надписа "хидрогенирани мазнини" - просто не купувайте.

Ако още не сте убедени, гледайте документалния филм на Морган Спърлок, който надебеля с 12 кг за месец, правейки експеримент с ежедневно консумиране на храна в Макдоналдс. Филмът се казва "Supersize me".

 
Диетата на Анджелина Джоли Тази диета е по скоро за поддържане на фигурата, отколкото за сваляне...
Диета и здравословно хранене Ако човек се храни балансирано и разнообразно, а това включва най –...
Как да отслабнете бързо? Първи ден 2 литра зелен чай с 2 супени лъжици мед. Втори ден 1 килограм...

Реклама