Два литра вода топят целулита
Цитрусовите сокове са враг номер едно на “портокаловата кожа”
Борба с целулита

Слънцето все по-често започна да се показва през облаците, времето се затопля и скоро пролетта ще настъпи съвсем официално. Все по-често започваме да мислим за къси поли, тесни блузки и плаж. И също толкова често изпадаме в паника, като помислим как ще се покажем пред хората с този целулит. Точно краят на зимата и началото на пролетта е времето, когато да се погрижим за себе си и да се отървем от досадната “портокалова кожа”. Има две гледни точки, които са се формирали в козметологията и диетологията до този момент по въпроса как да се отървем от целулита.

Разделно хранене
Козметолозите, които поддържат тезата относно антицелулитната диета, настояват, че целулитът може да се предотврати изключително с помощта на разделното хранене. Калоричността на храната при този подход не се ограничава. Внимание се отделя преди всичко върху съчетаемостта на продуктите.

Правилно подбраните хранителни продукти по-добре се усвояват от организма и подпомагат евакуацията на токсините и шлаките, които са преките виновници за развитието на целулит.Ако вземете решение да се храните именно по този принцип, помнете, че всекидневното ви меню трябва да бъде много разнообразно. Трябва да избягвате едновременната консумация на белтъчини, които се съдържат основно в продуктите от животински произход, и въглехидрати (захар и скорбяла).

Алтернатива на разделното хранене

Козметолозите, които подкрепят втората гледна точка, не са така взискателни към храненето. Те не настояват за стриктното разделяне на продуктите, макар и да не отхвърлят ползата, която принася този метод. Съветите им са следните:

Напитки

Вече е доказано, че за да не се развива целулит, трябва да се пие колкото се може повече течности. Всеки ден трябва да изпивате не по-малко от 2 л. Водата се пие по цял ден, като веднага след събуждане трябва да изпиете не по-малко от 1 чаша. Ако сте любител на минералната вода, пийте я, но не забравяйте на всеки 2 седмици да сменяте сорта и вида й. Помнете, че водата трябва да съдържа не повече от 20 мг натрий в 1 л.
Да се пие естествено може не само вода. Най-важната и полезна напитка в борбата с целулита, разбира се, е прясно изцеденият сок. Соковете са толкова полезни, че не са страшни даже калориите, които се съдържат в тях. Изпивате поне по 1 чаша преди закуска или в течение на деня. Особено полезни за тонуса на кожата са цитрусовите сокове, а също и ябълковият, морковеният, краставичният, а и този от ряпа.

Не прекалявайте с чая и кафето

Борбата с целулита трябва да се води на няколко фронта. Освен храненето трябва да наблегнете и на взимането на допълнително витамини и използването на специални козметични продукти: кремове, лосиони, етерични масла.
Спазвайте антицелулитна диета, при която можете да пиете чай и кафе. Но избягвайте да ги консумирате прекалено често, защото това може да доведе до отмиване на необходимите минерални вещества от организма. Важно е да помните, че чаят или кафето се пият без захар.
Заместителите на захарта - аспартам, ксилит или сорбитол, също не се препоръчват, защото съдържат не по-малко калории.
Освен това трябва да се откажете от алкохола или да намалите употребата му до 1 чаша вино на ден.

Хапвайте картофи за стройна фигура

Употребявайки някои храни, ние даже не се замисляме, че те могат да имат и антицелулитно действие. Например картофите. Всички знаят, че те са много хранителни, но освен това се оказва, че този зеленчук предпазва от появата на целулит. Това е свързано с високото съдържание на калий, който подпомага освобождаването на излишната вода от клетките.
Картофът също така способства подобряването плътността и еластичността на съединителната тъкан, а също и извежда шлаките чрез червата.
С тези положителни свойства са снабдени и други продукти: авокадото, бананите, зелето, житото, ечемикът, гъбите (особено печурките).
Ако сте страстни почитатели на сладкото и не можете да си представите живота без десерт, запасете се със сушени плодове. Освен това съществуват още няколко правила, които трябва да се спазват, ако искате да избегнете проблема с целулита.

За тази цел трябва да редувате студените и горещите храни. Вечер яжте горещи блюда, а на работа - студени.

Оризът, основен враг на целулита

В борбата срещу целулита основно място заема ориза, ако искате да се отървете от нежеланата портокалова кожа е добре да започнете да консумирате ориз в големи количества. той трябва да е приготвен на пара или сварен, никога пържен. Холивудските звезди употребяват тази диета са премахването на целулита.
Едно примерно антицелулитно меню включва ориз приготвен по гореспоменатият начин без сол и подправки в съчетание с пресни зеленчуци и плодове. Докато сте на антицелулитната диета с ориз трябва да приемате около 2л вода на ден- никога студена и да имате спортни занимания, задължителните 1000 крачки на ден поне.
Тази именно диета прилага а Деми Мур, когато на снимките на филма й “Стриптийз” се оказва ,че тя има наченки на целулит. Тя прилага диетата в съчетание с някои отслабителни хапчета и антицелулитни масажи. Ако преминете на диетата за вареният ориз следете храненията през деня д аса по едно и също време,като вечерята не трябва да е по - късно от 18.30ч. след този час е разрешено приемането само на плодове (предимно ябълки, ягоди, череши, портокали и сливи).

 
Диета и здравословно хранене Ако човек се храни балансирано и разнообразно, а това включва най –...
Соята - храната на бъдещето Соята е подходяща за всички хора, които искат да се хранят...
Лимонена диета Първи ден Пие се сутрин на гладно сок от един лимон с чаша вода; Втори...

Реклама