Пресмятането на калории е едва ли не единствената "отслабваща" диета, която не Да пресметнем калориитепровокира дискусии в научния свят и не се подлага на съмнение от официалната медицина. Всичко е просто: когато се храниш - набираш калории, когато се движиш - ги губиш. Важно е да не консумираш повече, отколкото си изразходвала.

Същност
За да лежиш без да се движиш, да мислиш и преваряваш усвоената храна, имаш нужда от доста голямо количество енергия - около 1200 ккал дневно. Ако изяждаш именно толкова, но при това поне ходиш и разговяряш, на организма не му остава нищо друго, освен да черпи енергия от вътрешните си ресурси - и ти ще започнеш да отслабваш. Разбира се, ако консумираш повече от 1200 ккал при малкоподвижен начин на живот, ще напълнееш.Но - внимание! - ако твърде много ограничиш менюто си и не набираш 1200 ккал, то на бедния ти организъм няма да му достигат сили за собственотоси жизнено поддържане. Тогава ще започнат проблемите и за теб - ще ти се вие свят (възмножно до припадък),

ще ти треперят ръцете, ще започнеш да се потиш повече, ще намалеят интелектуалните ти способности... Е, с две думи, не стигай до крайности.

Схема
Калоричността на основните (тоест несмесените) продукти е сметната доста отдавна и се описва в големите кулинарни справочници. Калоричността на съставните продукти и полуфабрикатите (по закон!) трябва да е написана на упаковката им. В продължение на 3-4 дни си води дневник - записвай всичко, което си изяла за цял ден ( включително, 1 бр. чипс, с който те почерпи колежката, 2 с.л говеждо варено, което ти всъщност не си яла, а само ей-така си опитала, да не е пресолено случайно). А след това сметни дневната калоричност на менюто си. След това постепенно (на 500 ккал в седмица) намалявай дневната си калоричност. Но не забравяй, че не трябва да падаш под 1200 ккал! Много е важно и съотношението на белтъчините, мазнините, въглехидратите - 20:30:50 процента съответно.

Ефективност

  • Губиш по 500 г на седмица. Тоест 24 кг за една година. Физическото натоварване увеличава резултатността.
  • При постепенното намаляване на калоричността диетата се понася достатъчно добре.

Подводни камъни

  • за по-строго преброяване на калориите, продуктите трябва да се теглят. Опитът да измериш порция храна на око ти грози с предозиране на калории или, напротив, с дефицит на енергия.
 

Реклама