Ябълковият оцет още от древността се е използвал в народната медицина. Най-вече за Диета с ябълков оцетцелебното действие на различните хранителни продукти, обръща особено внимание на ябълковия оцет. Наблюденията показали, че той подпомага бързото възстановяване на силите на човек, тъй като нормализира киселинно-основното /РН/ равновесие в организма. Джарвис предлага ябълковия оцет да се използва в съчетание с определен хранителен режим - например той препоръчва да се ограничи консумацията на месо и мазнини, а да се ядат повече риби, морски продукти, плодове, зеленчуци, зърнени храни.Съвременната медицина не счита ябълковия оцет за панацея от всички болести.

Той способства подобряването на храносмилането, а в съчетание с диетично хранене може да се използва при лекуване на затлъстяване. Ябълковият оцет е полезен за тези, които имат недостатъчна секреторна функция на стомаха, имат нарушени обменни процеси, в някаква степен той даже може да подпомогне повишаването на работоспособността. Но ако се сравнят лечебните свойства на ябълковя оцет с оцета, приготовен от касис, череши или вишни, то той не може да се сравни с тях.

В книгата на Джарвис се дава рецепта за домашно приготвяне на ябълков оцет.

Ябълките се измиват, повредените и натъртени места се изрязват, настъргват се на едро ренде. Ябълковото пюре се слага в стъклен съд и се залива с гореща вода (на 1 литър вода - 0,8 кг ябълково пюре). На всеки литър вода се добавя по 100 г мед или захар, а за ускоряване на ферментацията - по 10 г мая или 20 г сух ръжен хляб.

Първите 10 дни съдът се държи отворен при температура 20-30 С, два-три пъти дневно ябълковата смес се резбъква с дървена лъжица. След това пюрето се прецежда през тънко сито. Сокът също се прежда и се прелива в съд с широко гърло. По желание се добавя на всеки литър сок по 50-100 г мед или захар.

След това съдът се затваря и оставя на топло място, за да се продължи ферментацията, която обикновено приключва след 40-60 дни. Оцетът се филтрира, налива се в бутилки и плътно се затваря. Съхранява се в хладилник при температура 6-8 С.

Две чаени лъжички ябълков оцет се разреждат в чаша вода и се пият един-два пъти на ден.

При затлъстяване се препоръчва ябълковият оцет да се пие по 2 чаени лъжички в чаша вода 3-4 пъти дневно след хранене. Ефектът се забелязва след два месеца, а особени резултати могат да се видят след две години.

 
Веганска диета Веганската диета е строга вегетарианска диета, изключваща приемането...
Спорни вярвания за храненето В спанака има много желязо. Не е точно така. В много таблици се посочва:...
Диета за здраво сърце 1. Яжте по 5 порции плодове или зеленчуци дневно!  Помагат в борбата...

Реклама