Дисомния

Дисомнията е смущение в цикъла на съня – прекъсват се часовете сън и от там качеството на съня. Дисомнията включва широка редица условия, които създават дисбаланса на спокойния сън.

Какво е дисомнията?

Дисомнията е общ термин, който се отнася до всяко нарушение на съня, или каквото и да е състояние, което засяга способността на човек да заспи или да остане заспал през целия цикъл. Терминът също така се отнася до всяко състояние, което причинява прекалено много часове сън. Някои случаи при нарушения на съня са временни, но много хора изпитват хронична дисомния.

Проблемите със съня включват:

* Проблеми с размера на съня – твърде малко или твърде много;
* Лошото качество на съня води до чувство на умора, въпреки получаването на достатъчен брой часове;
* Проблеми със заспиването;
* Неспособност да се спи през цялата нощ;
* Събуждане твърде рано сутринта;
* Проблеми с графиците за времето на заспиване.

Видове дисомния

Дисомниите могат да бъдат категоризирани в зависимост от вида на сънните проблеми. Някои проблеми със съня са външни, което означава, че те са причинени от външни условия, докато други са с медицински причини. Нарушенията на съня могат да са и с неизвестна причина.
Безсъние
Безсънието е може би най-добре познатото нарушение на съня. Безсънието включва проблеми със съня, които пречат на способността да се заспи, да останете заспали и да постигнете оптималното качество на съня. Видове безсъние включват:
* Свързани със стреса;
* Заспиване без проблеми, но будене през нощта;
* Неспособност да се заспи отново, след пробуждане;
* Фатална фамилна инсомния е генетично заболяване, което засяга малък брой хора. Това е хронично тежко безсъние, което може да доведе до смърт.

Проблеми със съня и начинът на живот

Някои разстройства на съня се появяват, когато човек се занимава с нещо, което пречи на циклите на съня. Като:
* Прекомерната употреба на алкохол;
* Лекарства;
* Работа на смени.
Лечението на този тип дисомнията е свързано с промени в начина на живот, разработване на по-добри навици за съня и когнитивно-поведенческа терапия.

Нарушения свързани с дишането

Хъркането и сънна апнея са дисомнии. Недостатъчното постъпление на въздух е причина за нарушенията в съня – буденето, задъхването и т.н. Дихателните проблеми включват:
* Обструктивна сънна апнея;
* Централна сънна апнея;
* Хипопнея.

Двигателни нарушения

Сънят може да бъде нарушен от неволни движения, които се случват през цялата нощ. В някои случаи, движенията пречат на способността за заспиване. Двигателните разстройства, които могат да нарушат съня включват:
* Периодично разстройство на движението на крайниците;
* Сомнамбулизъм;
* Потрепване или изтръпване на крайник по време на сън;
* Бруксизъм.

Циркадни проблеми

Всеки човек има вътрешен часовник, който определя неговия "сън-събуждане" график. Това се нарича "циркаден ритъм." Когато циркадния ритъм се нарушава, качеството, размера или продължителността на съня могат да бъдат засегнати. Циркадните проблеми включват:
* Синдром на забавена фаза на съня, в която човек заспива много късно през нощта и се събужда много късно на другия ден след обяд.
* Заспиване преди залез и събуждане преди изгрев.
* REM разстройство засяга бързата фаза, което води до не пълно почиване на тялото в най-дълбоката фаза на съня.

Прекалено много сън

Необходимостта от прекомерен сън е точно толкова обезпокоителна като неспособността да се получи достатъчно сън. Този проблем има неврологичен характер или причината не е ясна:
* Нарколепсията е неврологично заболяване, което причинява на засегнатите индивиди периодични епизоди на заспиване без предупреждение, един вид припадне по всяко време на денонощието.
* Хиперсомнията е нарушение на съня, която се характеризира с необходимостта от прекомерен сън, независимо от качествения сън през нощта.

Дисомнията има много форми и лечението зависи от причината на нарушенията на съня. Когато дисомнията последователно пречи на качеството ви на живот, е хубаво да се обърнете към специалист.

 
Централна сънна апнея Централната сънна апнея е състояние, при които мозъкът не успява да...
Какво ни говорят сънищата за мъртъвци? Такива сънища не представляват реалността. Смъртта на сън може да...
Как да спрете да хъркате Има много начини да спрете хъркането. Медикаменти, средства и прости...

Още хороскопи

Реклама