безсъние, недоспиване

Всеки човек има периоди на безсъние или така наречената инсомния. Но ако това се задълбочи първото, което не трябва да правите е да прибягвате до крайности – медикаменти.

Какво е инсомния?

Безсънието е невъзможност да се заспи или да се будите често, да имате накъсан сън. Необходими са от седем до осем часа минимум за тялото да се възстанови и човек да се чувства отпочинал на сутринта.
Според MayoClinic.com симптомите на безсънието включват:
* Дневна сънливост
* Чувство на отпадналост през деня
* Трудност в концентрирането
* Стомашни проблеми

Хроничното безсъние може да доведе до здравословни проблеми. Тъй като сънят е жизнено важна част от здравословния начин на живот, ако не можете да получите необходимото количество от него, здравето в крайна сметка ще страда. Безсънието може да доведе до психични нарушения като депресия или тревожност, и това може да увеличи риска от инфекции и други заболявания като високо кръвно налягане и диабет.
Затова ако имате проблеми със съня има предписания и поведенчески терапии, които ще ви помогнат.
Можете да опитате да направите промени в начина си на живот, диета и навици преди лягане, за да намалите симптомите на безсъние, преди да поемете по пътя към хапчетата.

Промяна в начина на живот

* Увеличаване на физическото натоварване през деня: Редовните упражнения могат да помогнат за подобряването качеството на съня чрез подобряване на цялостното ви здраве и намаляване на стреса.

* Намаляване на стреса. Стресът от работата или живота може да доведе до трудности в заспиването. Трябва да се опитате да изчистите главата от стресовите ситуации и преживяния през деня преди лягане, или ще продължите да мислите за тези събития и това ще бъде пречка към целта. Вземете си релаксираща вана или душ преди лягане – това помага много.

Промени в диетата

* Пийте билкови чайове преди лягане: Различните чайове също могат и имат успокояващи свойства – особено ако се консумират преди лягане. Един пример за това е чая от лайка.
* Консумирайте по – малко кофеин и алкохол, които имат стимулиращ ефект. Кофеинът стимулира мозъка и сетивата ви. Алкохолът може да ви направи сънливи в началото, но след това често ще се будите в средата на нощта.
* Ядене преди лягане: храненето преди лягане със ястия съдържащи захар или въглехидрати 30 минути преди лягане често могат да ви успят и да намалят риска от безсъние.

Суплементи

* Мелатонин: Мелатонинът се образува естествено в организма и се отделя в кръвта по време на ядене, като насърчава съня. Дозировката за мелатонина е между 0,3 и 5 мг на ден. Най – много има в пуйката и прясното мляко.
* Валериан: Валерианът е билка, която е показала известна полза в борбата с инсомнията. Препоръчваната доза варира от 400 до 900 мг на ден.
* 5-HTTP: Някои изследователи смятат, че недостигът на веществото триптофан може да доведе до безсъние. Добавката 5-HTP съдържа триптофан и може да ви помогне да увеличите вашите нива на серотонин. Ниските нива на серотонин могат да бъдат свързани с депресия и безсъние. Добавянето на тази хранителна добавка може да подобри сънните навици, но не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, особено ако вече приемате лекарства за депресия.

 
Дисомния Дисомнията е смущение в цикъла на съня – прекъсват се часовете сън и...
Съновник – животни Те символизират нашите собствени черти, добри и лоши. Когато видите...
Кои сънища предсказват? Пророческите сънища обикновено идват между 3,00 и 7,00 часа сутринта,...

Още хороскопи

Реклама