Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.

Важността на REM съня

Значението на REM съня е от съществено значение за когнитивният процес на мозъка. Съня като цяло е от жизненоважно значение за физическото и психическото здраве. REM съня е важен етап в цикъла на съня.

За значението на REM съня

Всеки етап на съня ви предоставя ползи. Дълбокият сън е лесно нарушен от честото събуждане през нощта. Ако работите нощна смяна и спите през деня е много вероятно да се будите често от светлината и шума, което от своя страна нарушава здравословният сън и времето, прекарано в дълбок сън.

След дълбокият сън идва REM съня. Значението му е, че това е етап от съня, в който сънуваме, тук се случват сънищата. Умът ви обработва емоциите, опита, страховете и спомените ви под формата на сънища. Докато учените продължават да изучават пълната гама на психичните процеси, които стават по време на REM съня, са стигнали до заключението, че липсата на REM сън може да доведе до проблеми с фокусирането и концентрацията.
Студентите, които прекарват дълги нощи в будуване и не получават достатъчно сън могат да абсорбират достатъчно знания, за да преминат успешно изпита, но тези знания не се задържат дълго в паметта им. Един от доводите за този резултат е липсата на времето прекарано в REM съня. Тялото ще се стреми да си навакса този етап от сънния цикъл, когато му се отдаде възможност и точно това е показателно колко важен е той за нас и нашето здраве.

Благодарение, отчасти на телевизионните програми и много хора вярват, че липсата на REM сън може да доведе до смърт. Макар да е вярно, че лишаването от сън може да доведе до физически и психични проблеми, това е комулативния ефект от не спането, а не просто липсата на конкретният REM сън.
Някои хора се притесняват, че ако не спомнят сънища си значи не са били в REM съня. Спомняйки си един сън не е доказателство за REM съня. При всяко здравословно – 8 часово спане човек минава през този цикъл без значение дали си помните съня или не.

Защитете вашето психическо и физическо здраве, като следите и създавате правилното спане. Прости методи за подобряване условията за спане, включват:

* Спете малко по – дълго (30 минути) сутрин (REM съня е по – дълъг сутрин).
* Направете си подходяща и комфортна среда за спане (удобно легло, температура, тъмнина).
* Ако спите през деня, опитайте се да затъмните колкото си може повече стаята.
* Избягвайте алкохола и кофеина час или повече преди лягане.
* Създаване на рутинна преди лягане.
* Избягвайте дрямката през деня.
* Ако имате бебе и следователно не си доспивате, намерете си часове през денонощието, в които сте сигурни, че няма да ви се прекъсне съня.

 
Децата, които не спят достатъчно Ако децата ви имат здравни или емоционални проблеми се счита, че...
Зъбите в съня ви. Съновник Зъбите са едни от най – трудните за разгадаване символи. Като общо...
Хронотерапия срещу безсъние Хронотерапията е естествена промяна на навиците на сън, с цел да се...

Още хороскопи

Реклама