Хронотерапия срещу безсъние

Хронотерапията е естествена промяна на навиците на сън, с цел да се излекува безсънието.

24-часов цикъл на тялото
Техниката на хронотерапията започват с предпоставката, че функциите на тялото работят на 24-часов цикъл. Този цикъл е известен като циркадния ритъм, който показва, че са настъпили значителни промени в организма през различно време през деня.

Този ритъмен контрол си личи от неща, като:

* Телесната температура
* Много високото кръвно налягане
* Най – свежото състояние през деня, в което се намирате
* Производството на мелатонин
* Дълбоките фази на съня

Всеки човек се нуждае от 8 часа сън. Въз основа на това се използва хронотерапията, тя променя модела на спане, събуждането, лягането и изобщо целият график.
Използването на тази техника ще ви отведе в леглото с два три часа по – късно от обикновеното за няколко дни, за да си направите желания и удобен график на лягане и ставане.

Има няколко начина за промяна на тази техника или комбинацията с други, така че това да работи най – добре за вас.

Някои предложения включват:

* Контролирайте лишаването от сън: За да използвате тази техника, човек трябва да остане буден цял ден и да си легне след това 90 минути по – късно от обикновеното в продължение на една седмица. Процесът се повтаря, докато бъдат достигнати желаният график.
* Светлинната терапия: Някои хора смятат, че с помощта на изкуствена светлина или приглушена такава ще им помогне да се събудят на сутринта. Затова е хубаво да се опита.

 
Парасомния Парасомнията е научното название на говоренето по време на сън. Тя...
Могат ли алергиите да са причина за вашето безсъние? Трудно ви е да заспите през нощта и се чудите как да го промените. В...
Какво ни говорят сънищата за мъртъвци? Такива сънища не представляват реалността. Смъртта на сън може да...

Още хороскопи

Реклама