Хирургична намеса против хъркане

Хъркането е изключителен проблем и за хъркащият и спящият до него човек.

Проблеми с дишането и притока на достатъчно въздух причиняват така дразнещото хъркане, което в действителност е вибрация на меките тъкани на гърлото и небцето. Тези вибрации в съчетание с въздуха, който преминава през тези област – в гърлото и устата, произвеждат хъркащите звуци.

Редица условия могат да доведат до такива вибрации, включително излишните килограми, позицията на спане и структурни проблеми на гърлото.

Някои хора може да имат проблеми при носните проходи, които им пречат да дишат през носа си правилно и не влиза достатъчно въздух.

Конкретният лек за хъркането зависи от конкретната причина за проблема с дишането. В някои, специфични и крайни случаи, хъркането подлежи на хирургична операция. Хирургията може да поправи структурните проблеми в носните проходи, както и проблеми в тъканите на гърлото и мекото небце.

Хъркането и хирургията като опция

Преди да се прибегне до хирургията е необходимо да се определи конкретната причина за хъркането. Хъркането може да бъде симптом за сънна апнея или друг медицински проблем, който изисква внимание. Вашият лекар може да ви препоръча изследване на съня, за да определи дали хъркането е свързано с обструктивна сънна апнея.

Като начало ще ви предпише по – малко натрапчиви методи за справяне с проблема като антихистамини за намаляване на носното възпаление и носни ленти против хъркане, които се лепят на носа. Ако тези методи не успеят тогава идва ред на хирургичната намеса.

Хирургична намеса на устата и гърлото при хъркане

След преглед при специалист се решава, кое и къде точно е проблема и се отстранява. Сега, с напредването на медицината това не е задължително да стане със скалпел, а с лазер. Лазера чрез амбулаторна процедура коригира патологията на мъжеца, като премахва излишната тъкан, която пречи на дихателната стрия въздух да преминава свободно в задната част на гърлото. Тази процедура се прави от два до пет пъти за постигането на желаният резултат.

Радиочестотна аблация използва топлинна енергия, доставена от сонда, която да разрушава тъканното блокиране на дихателните пътища. Тази процедура може да се използва за лечение и на други заболявания, при които има абнормен растеж на тъканите. Когато се използва за сънна апнея или хъркане, процедурата обикновено се фокусира върху мекото небце.

Увулектомията е хирургична процедура при хъркане и сънна апнея, която премахва мъжецът. Тя може да се извърши от УНГ хирург, който да премахне меката тъкан, висяща в задната част на гърлото.

Импланти на небцето могат да намалят хъркането при някои пациенти. Процедурата включва поставянето импланти, изработени от полиестер в небцето. Имплантите не позволяват вибрациите на меките тъкани.

Коблация е биполарна радиочестота технология, която прецизно отстранява излишната тъкан (изсушава я) с помощта на топлина и запазва околната непокътната.

Процедурата не отстранява тъкан от небцето, а я свива.

Редукция на движението на езика по време на сън. Тази процедура не позволява езика да е връща към гърлото когато спите. Използва се малък винт, който държи езика само напред и да се движи в синхрон с мандибулата.

Хирургична намеса на носа при хъркането

Хората могат да хъркат, защото не могат да дишат пълноценно през носните си кухини. Операцията намалява или премахва преградите в носната кухина, които водят до досадното хъркане.

Радиочестота енергия се използва в един процес, който е подобен на радиочестотната аблация на мекото небце. Тази процедура свива тъканта в носната кухина, за да изчистите препятствията, които пречат на дишането.

УНГ специалисти може да премахне други препятствия в носната кухина:

* Коригира и отклонява преградата (структурата в центъра на носа, която разделя ноздрите). Преградата може да блокира дишането, ако е била изместена при контузия. .

* Премахване на назални полипи, които могат да предизвикат възпаление на носните кухини и да затрудняват дишането. Премахването на полипите отваря носните проходи.

 
Гадаене : Сънищата * Всяка нощ очната ябълка на всеки човек изведнъж започва да се движи ...
Тестове при сънна апнея Някога чудили ли сте се какво представлява теста за сънна апнея? Д-р...
Могат ли алергиите да са причина за вашето безсъние? Трудно ви е да заспите през нощта и се чудите как да го промените. В...

Още хороскопи

Реклама