Изследвания за съня

Изследванията на съня са необходими, за да разбере лекаря как спи един човек и да се определи дали той има нарушения в съня, къде са и как да се лекуват.
Тези изследвания включват полисомнограма (polysomnogram), която се прилага електронно и физическата активност се наблюдава на монитор, докато лицето спи. Официалните показания се дават след това на лекаря за диагностициране.

Какво се случва по време на изследването на съня?
Лекарите често предписват такива изследвания на лица за които смятат, че имат нарушение на съня.

Много хора не могат да заспят на различно място от дома си, затова има възможност изследването да се проведе в дома на лицето. Но по принцип тези центрове за изследвания са оборудвани с всичко необходимо, за да се чувства лицето комфортно и удобно. В центъра има зона за наблюдение, медицински сестри и техници, които следят поведението на съня и, която зона е скрита за изследваното лице.
Мониторингът се осъществява чрез електроди, които са разположени на определени места по тялото. Те не са болезнени, а само са залепени за кожата. След като стане това, лицето трябва да релаксира с четене или гледате телевизия.

Какво правят електродите?
Те са средствата за наблюдения на съня. Те дават представата на лекаря какво се случва по време на съня, като улавят електрически сигнали, изпратени от мозъка към мускулите. А изследващите следят дейността на мускулите.
Съществуват няколко вида от електроди, използвани за наблюдението на съня:

Електроенцефалограма
Това устройство се използва често в сънните проучвания. То измерва четири вида дейност на мозъчните вълни – алфа, бета, делта и тета вълни. Тези мозъчни вълни са индикатори на кое ниво сън се намирате или в кой цикъл.

Електромиограма
Този вид електрод следи движенията на мускулите – на крайниците, на лицето и други. Електромиограмата помага на изследващият да разбере в коя фаза на съня сте в REM или NREM съня.

Електрокулограма
Тя наблюдава движението на очите – още един показател за това в кой цикъл на съня сте и как се развива той.

Електрокардиограма
Това е стандартен уред за наблюдение на сърцето, скоростта и ритъма на сърцето.

Сензор за въздушният поток в назалните кухини
Това устройство следи дишането и размера на въздушният поток, който всъщност е пряк показател за сънната апнея.

 
Защо получавате мускулни спазми в краката докато спите? Нощните мускулни спазми в краката и по специално в прасците са ...
Голотата в съня ви – какво означава. Да погледнем в съновника Голотата е израз на вашите страхове. Когато се сънувате полуоблечен...
Факти на Безсънието Безсънието може да бъде много тревожно. Хората, страдащи от това...

Още хороскопи

Реклама