Изследвания за съня

Изследванията на съня са необходими, за да разбере лекаря как спи един човек и да се определи дали той има нарушения в съня, къде са и как да се лекуват.
Тези изследвания включват полисомнограма (polysomnogram), която се прилага електронно и физическата активност се наблюдава на монитор, докато лицето спи. Официалните показания се дават след това на лекаря за диагностициране.

Какво се случва по време на изследването на съня?
Лекарите често предписват такива изследвания на лица за които смятат, че имат нарушение на съня.

Много хора не могат да заспят на различно място от дома си, затова има възможност изследването да се проведе в дома на лицето. Но по принцип тези центрове за изследвания са оборудвани с всичко необходимо, за да се чувства лицето комфортно и удобно. В центъра има зона за наблюдение, медицински сестри и техници, които следят поведението на съня и, която зона е скрита за изследваното лице.
Мониторингът се осъществява чрез електроди, които са разположени на определени места по тялото. Те не са болезнени, а само са залепени за кожата. След като стане това, лицето трябва да релаксира с четене или гледате телевизия.

Какво правят електродите?
Те са средствата за наблюдения на съня. Те дават представата на лекаря какво се случва по време на съня, като улавят електрически сигнали, изпратени от мозъка към мускулите. А изследващите следят дейността на мускулите.
Съществуват няколко вида от електроди, използвани за наблюдението на съня:

Електроенцефалограма
Това устройство се използва често в сънните проучвания. То измерва четири вида дейност на мозъчните вълни – алфа, бета, делта и тета вълни. Тези мозъчни вълни са индикатори на кое ниво сън се намирате или в кой цикъл.

Електромиограма
Този вид електрод следи движенията на мускулите – на крайниците, на лицето и други. Електромиограмата помага на изследващият да разбере в коя фаза на съня сте в REM или NREM съня.

Електрокулограма
Тя наблюдава движението на очите – още един показател за това в кой цикъл на съня сте и как се развива той.

Електрокардиограма
Това е стандартен уред за наблюдение на сърцето, скоростта и ритъма на сърцето.

Сензор за въздушният поток в назалните кухини
Това устройство следи дишането и размера на въздушният поток, който всъщност е пряк показател за сънната апнея.

 
Определяне на състоянието Будност при съня Да се определи това състояние е малко по – сложно, отколкото това...
Ако сънуваш изневяра - не се безпокой! Съновник, анализ на съня Както вече може би знаете сънищата служат като портал към психиката, ...
Гадаене : Сънищата * Всяка нощ очната ябълка на всеки човек изведнъж започва да се движи ...

Още хороскопи

Реклама