Определяне на състоянието Будност при съня

Да се определи това състояние е малко по – сложно, отколкото това просто да „не спите”.

Етапите на съня засягат организма по множество различни начини и промените наблюдавани между етапите са това, което позволява на лекарите да определят клинично разликата между сън и будност.

Будност
Една от най – важните характеристики на будното състояние е съзнанието. Докато хората са будни, очи, уши, нос и кожата постоянно регистрират и записват информация от дразнителите в заобикалящата ги среда.

Лицето, което е будно знае какво се случва около него и може да реагира на промените в заобикалящата го среда. В съня тялото изолира повечето външни дразнители. Спящите хората обикновено не са в състояние да осъществяват смислени и последователни разговори, да реагират на шумове и светлина когато се намират в дълбок сън. Тогава обикновено хората не възприемат голяма част от света около тях и не са в състояние да реагират даже ако ги побутнете и извикате името им на висок глас.

Движение
Когато хората спят те не се движат активно. Мускулите се отпускат и дишането се забавя. По време на най – активната фаза на съня, фазата на REM съня, тялото дори е в лека физическа парализа. В състояние на будност мускулите са под постоянно напрежение и се движите накъдето искате. Дишането е по – учестено и по – бързо от това когато спите и сте в състояние да комуникирате и взаимодействате с други хора.

Физически промени
Освен забавеното дишане по време на сън, сърдечната честота, пулсът и кръвното ви налягане също са сведени до минимум. Телесната т
емпература намалява, разбира се не толкова драстично като при някои животни, които влизат в състояние на апатия и зимен сън, а до толкова, до колкото да се завиете с някое одеяло. Това забавяне на тези функции пести енергия, която ще е нужна, когато сте будни. Освен това по време на сън се отделя хормона на растежа, който е изключително важен за децата и възстановяването на тъканта при възрастните.

Всичко е баланс и равновесие в природата все пак.

Будност и мозъка
Мозъкът, който произвежда вълни, които се виждат на електроенцефалограмата и се наричат бета вълни са индикация, че се намирате в будност. Тези вълни са къси и много нередовни, защото човекът реагира на различни ситуации и неща, понеже е буден. Бета вълни се засичат и при REM съня (сънищата), но са кратки и неясни.

Когато човек заспива мозъчната активност започва да намалява и се появяват алфа вълните – те са в етапа на релаксацията и отпускането, точно в началото на заспиването. Следващите вълни са тета – когато съзнанието е намалено. Когато мозъкът излъчва тета вълни, човек е много трудно да бъде събуден и ако това стане ще се чувствате замаян при събуждане. А при делта вълните се намирате в състояние на дълбок сън.

Най – лесно е да се събуди един спящ човек във фазата на REM съня. Интересното е, че хората, които се будят сами малко преди будилникът се намират REM етапа.

 
Ако сънувате деца Детето представлява за повечето от нас, нещо ново, различно и радостно....
Типове сънища Има пет вида сънища при хората според психолози. И те често се ...
Кома – дълбок сън Определение на кома Кома е дълго състояние на безсъзнание, при което...

Още хороскопи

Реклама