Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.

Определяне на състоянието Будност при съня

Да се определи това състояние е малко по – сложно, отколкото това просто да „не спите”.

Етапите на съня засягат организма по множество различни начини и промените наблюдавани между етапите са това, което позволява на лекарите да определят клинично разликата между сън и будност.

Будност
Една от най – важните характеристики на будното състояние е съзнанието. Докато хората са будни, очи, уши, нос и кожата постоянно регистрират и записват информация от дразнителите в заобикалящата ги среда.

Лицето, което е будно знае какво се случва около него и може да реагира на промените в заобикалящата го среда. В съня тялото изолира повечето външни дразнители. Спящите хората обикновено не са в състояние да осъществяват смислени и последователни разговори, да реагират на шумове и светлина когато се намират в дълбок сън. Тогава обикновено хората не възприемат голяма част от света около тях и не са в състояние да реагират даже ако ги побутнете и извикате името им на висок глас.

Движение
Когато хората спят те не се движат активно. Мускулите се отпускат и дишането се забавя. По време на най – активната фаза на съня, фазата на REM съня, тялото дори е в лека физическа парализа. В състояние на будност мускулите са под постоянно напрежение и се движите накъдето искате. Дишането е по – учестено и по – бързо от това когато спите и сте в състояние да комуникирате и взаимодействате с други хора.

Физически промени
Освен забавеното дишане по време на сън, сърдечната честота, пулсът и кръвното ви налягане също са сведени до минимум. Телесната т
емпература намалява, разбира се не толкова драстично като при някои животни, които влизат в състояние на апатия и зимен сън, а до толкова, до колкото да се завиете с някое одеяло. Това забавяне на тези функции пести енергия, която ще е нужна, когато сте будни. Освен това по време на сън се отделя хормона на растежа, който е изключително важен за децата и възстановяването на тъканта при възрастните.

Всичко е баланс и равновесие в природата все пак.

Будност и мозъка
Мозъкът, който произвежда вълни, които се виждат на електроенцефалограмата и се наричат бета вълни са индикация, че се намирате в будност. Тези вълни са къси и много нередовни, защото човекът реагира на различни ситуации и неща, понеже е буден. Бета вълни се засичат и при REM съня (сънищата), но са кратки и неясни.

Когато човек заспива мозъчната активност започва да намалява и се появяват алфа вълните – те са в етапа на релаксацията и отпускането, точно в началото на заспиването. Следващите вълни са тета – когато съзнанието е намалено. Когато мозъкът излъчва тета вълни, човек е много трудно да бъде събуден и ако това стане ще се чувствате замаян при събуждане. А при делта вълните се намирате в състояние на дълбок сън.

Най – лесно е да се събуди един спящ човек във фазата на REM съня. Интересното е, че хората, които се будят сами малко преди будилникът се намират REM етапа.

 

Още хороскопи

Реклама