Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.

Говоренето на сън

Говоренето на сън е парасомния известно като сомнилоквия (somniloquy). Говоренето на сън се случва по време на не – бързото движение на очите (NREM – съня).

Казвали ли сте нещо на някой докато спите и след това да не помните? Случва се на всеки от време на време и на сутринта партньорът ви споделя казаното от вас на сън, защото нямате никакъв спомен за това. Това е вид говорене на сън, но е не е съвсем парасомния.

Често срещано е в детството

Сомнилоквията както и другите парасомнии на NREM съня са често срещани в детска възраст. Когато се говори на сън може думите да са неясни и да не се разбират, а да е един вид мрънкане. Могат да се произнесат отделни думи или цяла реч. Говоренето на сън е толкова индивидуално, колкото и самият човек.

Причини за говоренето на сън

С годините говоренето по врене на сън намалява, то може да бъде причинено от лични фактори или от начина живот на самият човек – стрес, депресия, алкохол, медикаменти, треска и недоспиването могат да допринесат за това.

Как говорите в съня си?

Когато говорите в съня си обикновено не се движите бавно между различните стадии на съня. Това предпоставка, която може да доведе до объркване за това дали сте будни или заспали. Нарушенията на NREM съня включват сомнамбулизъм и нощни страхове.

Когато говориш в съня си, обикновено не се движат плавно между различните стадии

Тогава сте способни да говорите, да се движите, да мислите какво да кажете и да чувствате, паметта ви ще бъде ограничена след това и ще помните само съня, но не и че сте говорили или ставали.

Сходство с говоренето на сън

Поведението при REM разстройство на съня е подобно на сомнилоквия. Но вместо мрънкане и неясни думи, при него имаме крещене и буйстване, които също не се помнят след като се събуди човека.

Говоренето на сън не е болестно състояние

Около 50 процента от децата говорят на сън по някакви причини. Това се смята, че е така, поради огромната информация, която обработва мозъкът им. При възрастните е често пъти израз на неспокоен сън поради ангажирано съзнание за някакъв проблем.

 
Преследване по време на сън Един от най – честите кошмари в съня ви е преследването без значение...
Храни, които ви правят сънливи Храните, които ви правят сънливи съдържат триптофан, млечните...
Спане и сънуване Спането и сънуването са неразривно свързани елементи от петте фази на...

Още хороскопи

Реклама