Психология на дрямката

Има ли научни доказателства за дрямката, които доказват нейните ползи? В крайна сметка, ако получавате пълните осем часа сън, не трябва да се нуждаете от дрямка, нали?
Всъщност лекарите вземат под внимание дрямката като фактор за това дали имате нарушения в съня или здравословни проблеми. Интересното е, че дрямката се отразява на вашата производителност на труда, настроението ви, а дори и здравето ви. Тя може да покаже, че имате някакъв проблем, но в повечето случаи тя ви осигурява изобилие от ползи.

Психология на дрямката
През последните десет години, е имало много изследвания, които показват, че дрямката е полезна. Още преди да се публикуват изследванията, в редица страни по целия свят се радват на задължителна следобедна дрямка.
В Испания дрямката си има и име „Siesta”, там фирмите и заводите затварят за няколко часа, за да отпочинат работниците като се наспят.  
Всеки е изпитвал определена сънливост в следобедните часове – клепачите ви натежават, чувствате се уморени, искате да подремнете и изпитвате апатия. Трудно ви е да се фокусирате, да мислите и даже да гледате. Повечето хора прибягват към кофеина, но е научно доказано, че той ви ободрява за около 10 минути след като сте го консумирали.

Когнитивни функции
Изследователи от университета в Хайфа в дългосрочен план са направили изследвания, които са довели до следният резултата: хората, които са спали 90 минути след обяд за по – продуктивни от тези, които не са си взели „Сиестата”.

Дрямката прави сърцето ви здраво
Макар, че има много проучвания за ползите от нея,  най-новата тенденция е ползата й за здравето.

Харвардският университет  заедно с университета в Атина са изследвали 23 000 възрастни за период от шест години. Изследователите са измервали тяхната физическа активност и хранене, спрямо това дали спят следобед или не. Лица, които спят следобед поне 3-4 пъти седмично намалява риска от сърдечни заболявания с около 40%.

 
Кома – дълбок сън Определение на кома Кома е дълго състояние на безсъзнание, при което...
Ходене на сън Причините, които предизвикват ходенето на сън все още не са съвсем...
Кои сънища предсказват? Пророческите сънища обикновено идват между 3,00 и 7,00 часа сутринта,...

Още хороскопи

Реклама