Психология на дрямката

Има ли научни доказателства за дрямката, които доказват нейните ползи? В крайна сметка, ако получавате пълните осем часа сън, не трябва да се нуждаете от дрямка, нали?
Всъщност лекарите вземат под внимание дрямката като фактор за това дали имате нарушения в съня или здравословни проблеми. Интересното е, че дрямката се отразява на вашата производителност на труда, настроението ви, а дори и здравето ви. Тя може да покаже, че имате някакъв проблем, но в повечето случаи тя ви осигурява изобилие от ползи.

Психология на дрямката
През последните десет години, е имало много изследвания, които показват, че дрямката е полезна. Още преди да се публикуват изследванията, в редица страни по целия свят се радват на задължителна следобедна дрямка.
В Испания дрямката си има и име „Siesta”, там фирмите и заводите затварят за няколко часа, за да отпочинат работниците като се наспят.  
Всеки е изпитвал определена сънливост в следобедните часове – клепачите ви натежават, чувствате се уморени, искате да подремнете и изпитвате апатия. Трудно ви е да се фокусирате, да мислите и даже да гледате. Повечето хора прибягват към кофеина, но е научно доказано, че той ви ободрява за около 10 минути след като сте го консумирали.

Когнитивни функции
Изследователи от университета в Хайфа в дългосрочен план са направили изследвания, които са довели до следният резултата: хората, които са спали 90 минути след обяд за по – продуктивни от тези, които не са си взели „Сиестата”.

Дрямката прави сърцето ви здраво
Макар, че има много проучвания за ползите от нея,  най-новата тенденция е ползата й за здравето.

Харвардският университет  заедно с университета в Атина са изследвали 23 000 възрастни за период от шест години. Изследователите са измервали тяхната физическа активност и хранене, спрямо това дали спят следобед или не. Лица, които спят следобед поне 3-4 пъти седмично намалява риска от сърдечни заболявания с около 40%.

 
Потрепванията по време на сън Потрепванията по време на сън освен, че могат да ви събудят те са и...
Физически ефекти от лишаването от сън Според Американска асоциация за съня, 47 милиона възрастни в САЩ не...
Как да си осигурим пълноценен сън? Здравият сън е от основно значение за възстановяване на организма. ...

Още хороскопи

Реклама