REM съня

Какво представлява REM съня? Тази абревиатура от английски означават бързо движение на очите, това е етап от съня, който включва бързо движение на очите.

Парадоксален сън
REM съня е известен още като парадоксален сън, защото на този етап нивото  на мозъчната ви активност е почти еднакво като когато сте будни.  
Мозъкът е много активен по време на будният ви период и забавя невронната си дейност, докато спи. REM съня е изключение от това правило.

Бързо движение на очите
По време на тази фаза, очите се движат бързо, като че ли гледате или четете нещо интересно. Затова тази фаза се нарича така. Бързото движение на очите е надежден индикатор, че сте в REM съня.

REM срещу NREM
Сънят се квалифицира като REM или NREM (което означава не-REM). NREM съня е спокойната част от спането или т.нар. от нас дълбок сън, когато мозъчната активност е сведена до минимум.
Разликата между  REM съня и NREM съня? Хората са по-склонни да си спомнят подробности от сънищата си по време на REM етапа и почти нищо да не помнят от NREM съня.
Има и физиологичните различия между REM сън и NREM съня, включително дишането и вълните на мозъчната активност.

REM съня Етапи на NREM
NREM съня има четири етапа, а петата фаза на сънния цикъл е REM съня. Повечето хора следват един и същ модел сън всяка нощ, преминавайки през всичките пет етапа няколко пъти на нощ. Това зависи от няколко фактора, и фазата в която се събужда варира от ден на ден.
Как да разберете дали сте се събудили по време на NREM съня или REM фазата? Ако помните подробности от съня си е един добър показател, че сте се събудили по време на REM етапа, а ако не помните почти нищо от съня си значи сте се събудили в една от фазите на NREM съня.

Сънна парализа
REM сън обикновено е съпроводен от сънна парализа. Това е необходима функция, която поддържа тялото от физическите му дейностите, настъпващи в рамките на сънищата.

 
REM цикъл на съня Всички знаем значението на съня за организма, но REM цикъла е сред...
Важността на REM съня Значението на REM съня е от съществено значение за когнитивният процес...
Типове сънища Има пет вида сънища при хората според психолози. И те често се ...

Още хороскопи

Реклама