Кома – дълбок сън

Определение на кома
Кома е дълго състояние на безсъзнание, при което лицето изглежда, че спи и не отговаря по никакъв начин на заобикалящата го среда. В медицинската общност се използват много специфични параметри при определяне на един човек дали е в кома.

Човек в кома:

* Е в безсъзнание
* Не може да се събуди
* Липсват цикъл на съня 
* Не реагира нормално на светлина или болка

Комата не е болест.
Това е отговор на нанесена  вреда на мозъка или метаболитни проблеми в мозъка. Тя може да бъде временна и да продължи седмици (дори и години), или може да бъде постоянна. Хора, които страдат от редица заболявания, които нарушават кръвообръщението в мозъка изпадат в кома, хора страдащи от:

* Инсулт
* Неврологични припадъци, като епилепсията 
* Кървене или подуване на мозъка
* Инфекции на централната нервна система
* Кислородно лишаване на организма
* Високите нива на кръвната захар
* Токсично натрупване

Комата не е дълбок сън.
Думата кома идва от гръцката дума, която означава дълбок сън. В резултат на това много хора  смятат, че комата някак си е свързана с дълбокият сън. Това не е вярно.
Кома – дълбок сън Според д-р Chris Idzilowski, директор на центъра за изследване на съня в Единбург комата е много различно състояние от дълбокия сън.

По време на кома, мозъкът е дезорганизиран.
Всеки пациент в кома може да има различни нива и видове мозъчни функции. Като цяло при пациентите в кома има някои части на мозъка, които все още могат да  работят, но по-голямата част от тях вече не са в състояние да обработват каквато и да е информация.

Това разстройство на мозъчните функции е много различно по време на дълбок сън.
При него системите са много организирани. Някои части на мозъка не работят, а други работят. Тъй като човек преминава през различни цикли на съня, организацията ще се промени. Например, мозъка ти може да бъде затворен към външния свят и да не реагира на светлина или звук, но все още да сънува.
Дълбокият сън е четвъртият етап от цикъла на съня, когато тялото и ума напълно релаксират. Мозъкът и всички мускулни движения са сведени до пълния си минимум на функциониране.

Много е трудно да се събуди някой, когато се намира в тази фаза на съня. Трябва им време да се осъзнаят къде са, какво става, могат да се чувстват дезориентирани и гроги за няколко минути, след като са били събудени.

Подобни статии:
 
Сънищата предсказват бъдещи болести По характера на сънищата могат да се поставят диагнози и дори да се...
Използвайте сънищата за разрешаване на проблеми Използвайте сънищата за разрешаване на проблеми СЕГА, КОГАТО вече...
Как да спрете да хъркате Има много начини да спрете хъркането. Медикаменти, средства и прости...

Още хороскопи

Реклама