Алкохолът и безсънието

Алкохола и безсънието често вървят ръка за ръка, особено, когато хората с безсъние, използват алкохолни напитки, за да  им се доспи.
Д-р Дейвид Сак е главен изпълнителен директор на обществени лечебни центрове. Той ще отговоря на няколко въпроса за връзката между алкохола и безсъние.
Д-р Дейвид Сак има богат опит в областта на наркоманиите, невро науките, безсънието и психиатрията. Прави изследвания в областта на алкохолната зависимост и безсънието, както и когнитивни нарушения, депресия и шизофрения. Бил е старши клиничен учен в Националния институт за психично здраве, където изследват и проучват теми, включително циркадните ритми, афективни разстройства и невро ендокринологията.

Какво ви вдъхнови да помагате на хората да преодолеят зависимостите? Когато започнах да работя в психиатрията, разбрах, че много от моите пациенти с депресия, тревожност и биполярно разстройство са в това състояние, защото са използвали наркотици и алкохол. Затова ако има някой да им помогне да спрат използването на наркотиците и алкохола, другите проблеми ще им изчезнат.

Има ли връзка между алкохола и безсънието? Безсънието е един от най-честите проблеми на пациентите с алкохолна или наркотична зависимост. Нарушения на съня увеличават риска от злоупотребата с наркотици. Проблемите причинени със съня от алкохола може да продължи повече от една година след като едно лице спре пиенето.

Алкохолът и безсънието

Каква трябва да е продължителността на употребата на алкохол, за да засегне съня? Алкохолът действа на мозъка като депресант, но продължителността на неговото въздействие е кратко. Тъй като алкохолът затруднява моделите на сън значително. С течение на времето, на физическото лице, което злоупотребява с алкохол не е в състояние да заспи, ако не изпие нещо алкохолно.
Алкохолът също влошава други нарушения на съня, по-специално синдрома на сънната апнея. Това са многократни, прекъсвания на дишането по времена сън. Алкохолът задълбочава този проблем.

Може ли умереното пиене да пречи на съня? Дори и умерено пиене, може да наруши нормалният цикъл на съня. Когато хората поемат алкохол, преди да отидат да спят, те спят неспокойно и се събуждат уморени.

„Хората, които имат нарушения на съня често пренебрегват този важен въпрос и ние се надяваме, че тази информация ще вдъхнови хората да предприемат стъпки към преодоляването му.  
Безсънието е чест показател на основни заболявания и може да бъде индикатор за злоупотреба с наркотични вещества. Самостоятелно лечение е трудно да се приложи.” казва  д-р Дейвид Сак.

 
Сънливи след хранене Ако се чувствате сънливи след хранене, това може да бъде стандартна...
Причините за нарколепсия Причините за нарколепсия не са напълно известни. Това е неврологично...
Определяне на състоянието Будност при съня Да се определи това състояние е малко по – сложно, отколкото това...

Още хороскопи

Реклама