Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.

Сънливи след хранене

Ако се чувствате сънливи след хранене, това може да бъде стандартна реакция при вида на храната, която сте консумирали. Това може също така да показва здравен проблем. Има различни степени на умора. Повечето хора  чувстват необходимостта от следобедната дрямка, след като са обядвали. В други случаи, хората са просто уморени, така че не могат да останат будни без значение кога и какво ядат. Това състояние е по-вероятно да бъде опасно за здравето или разстройството на съня.

В повечето случаи, ако се чувствате леко уморени след хранене е нормално. Това е логично, ако консумирате сладкиши или хлебни продукти. Това се случва, защото тези храни съдържат някакво ниво на захар. Сладките храни задействат мозъка да произвежда повече серотонин, който е невротрансмитер. Серотонина е продукт на мозъка, който се отделя през нощта, за да ви помогне да заспите.

Процесът е малко по-сложно от това. Например:
* Вие консумират храни, които имат висока стойност на брашно в тях, или захар, както и макаронени изделия.
* Вашите нива на кръвната захар се увеличават поради увеличеното количество на захар, което консумирате.  
* Вашият панкреаса трябва да  произвежда повече инсулин и го освобождава в кръвния поток.
* С повече инсулин в кръвта, протеин - градивния елемент наричан триптофан движи към мозъка.
* Триптофана се превръща в серотонин в мозъка.
* Серотонина ви прави да сте уморени и да ви се спи.  

Сънливи след хранене Избягването на тези симптоми
За тези, които работят през деня или такива, които просто не могат да намерят време за дрямка, има някои начини да избегнат това чувство на умора след хранене:

* Промяна на вашата диета. Най-важното е да не се ядат храни, които са с високо съдържание на захар и брашно. Например, ако знаете, че има важна среща след обяд, не консумирайте сладкиши или тестени изделия.
* Изберете храни, които да стимулират мозъка.  За пример: зеленчуци, зелени салати, протеин, семена, риба, пиле и ядки. Те са фантастични възможности. Те не са в състояние незабавно да повишат кръвната ви захар. За тези храни отнема повече време на тялото да ги разгради, което означава, че инсулин се отделя далеч по-бавно. В действителност, тези храни могат да ви помогнат да се чувстват по-активни и будни.

 

Още хороскопи

Реклама