Тестове при сънна апнея

Някога чудили ли сте се какво представлява теста за сънна апнея? Д-р Макс Hirshkowitz ще отговори на вашите основни въпроси за тестове за съня и ще ви каже какво да очаквате по време на теста.
Д-р Hirshkowitz е доцент в медицинския колежа „Baylor”  и директор на  изследователския център в Хюстън в катедрата по нарушения на сън.

Той чете лекции по целия свят за нарушенията на съня и е автор на книгата „Sleep Disorders for Dummies”.

Ето го и интервюто с д – р Макс Hirshkowitz:

Какво представлява едно изследване за съня? И защо трябва доктор да го прави?
Има няколко вида проучвания на съня. Традиционното проучване на съня включва записване на мозъчната активност, очните движения, мускулния тонус, дихателните (на въздушния поток и усилието на дишане) способности, движението на краката, сърдечния ритъм, нивото на кислород в кръвта и позицията на тялото.
Записването на всичко това става на polysomnogram, обикновено се извършва в лаборатория и включва една сесия за нощта. Рolysomnogram се използва за оценка на съня – лошото спане, сънливостта през деня или има нарушения в съня като процес - бълнуване, кошмари, или друго необичайно поведение по време на сън. Най-общата цел на тези проучвания е да се диагностицира нарушенията на съня, свързани с дишането.

Тестове при сънна апнея

Как и къде се провежда едно такова проучване? Какво представлява една лаборатория за проучване на съня? И може ли да се проведе едно такова изследване в домашна обстановка?
Проучванията на съня обикновено се извършват в специализирана лаборатория. Тази лаборатория може да бъде в болница или в специализирана клиника. Спалните са обзаведени за тази дейност. Специализирани контролни уреди се намират в централната стая (зала) за контрол по проучването. Ако дадено лице има ясни признаци на съня, свързани с разстройство на дишането, съкратен тест понякога може да се извърши и в дома. При този тип "домашен тест на съня" обикновено се правят записи на дишането, сърдечния ритъм, хъркането и нивата на кислород в кръвта.

Ако лицето работи през нощта, може ли изследването да се направи през деня?
Да, може. Но трябва да се направи по това време когато лицето обикновено си ляга. Не трябва да се измества обичайната му схема на сън.
Много лаборатории, не приемат това изискване, но, за да се направи точна преценка, трябва да се следва точната схема на сън при лицето, това е важно.

Тестове при сънна апнея

Видовете проучвания включват:
* Използва се диагностика за нарушения на съня
* Проучвания за положително налягане на дихателните пътища – използва се, за да се определи колко положително налягане е необходимо за лечението на съня, свързано с нарушения на дишането
* Комбинация от горепосочените изследвания, наречени разделно нощно проучване - Използва се за първото диагностициране на разстройство на съня, свързано с дишането и след опит за намиране на положително налягане в дихателните пътища адекватно лечение на това разстройство
* Тест за сънна латентност - серия от четири или пет повторения от 20 до 40-минутна дрямка. Използват се за диагностика на нарколепсия
* Тест за време на будност - серия от четири повторения, 40-минутен тест с редовни 2-часови интервали през деня, използва се, за да се види дали едно лице е склонно към безсъние или не.
* Домашен тест – използва се за потвърждаване на високо клинично съмнение, че дадено лице има нарушения в съня.

Изпитва ли някакъв дискомфорт лицето докато трае проучването?
Когато човек е поставен на такова проучване, електроди са поставени върху кожата на главата, лицето, шията, гърдите и краката. Тези електроди са прикрепени с паста. Други сензори са приложени в близост до носа (и / или устата), на ухото (или върха на пръстите), ребрата и корема. Всички тези устройства са "неинвазивни," което означава, че кожата не е повредена и наранена по някакъв начин. Мониторингът устройства могат да бъдат малко неудобни, но не причиняват болка.

 
Страшните сънища са здравословни Американски учени установиха, че страшните сънища не само че не...
Причините за нарколепсия Причините за нарколепсия не са напълно известни. Това е неврологично...
Мозъка при нарколепсията Изследванията на мозъка при хора с нарколепсия са много полезни за...

Още хороскопи

Реклама