Липсата на сън убива

от д – р Рон Котлер

В тази статия ще се съсредоточим върху опасностите, които ни грозят ако не получаваме достатъчно сън и как лишаването от сън може да ни убие.
В края на 1800, Томас Едисон е изобретил електрическата крушка. Явно той тогава не е знаел, че това ще бъде основен фактор за лишаването от сън за напред. През 1900 г., възрастните в САЩ са спали средно 9 часа през нощта. През 2000г. тези часове са вече 7.  Периодите ни на будност се увеличават, което е много тревожно, тъй като това може да ни убие с течение на времето.
Днес, сега след като всички получавате по – малко сън, трябва да знаете най – разпространените пет начина, които могат да ви убият поради тази липса.

Може да умрете в катастрофа
Смята се, че 100 000 катастрофи годишно възникнат поради това, че шофьора е заспал.  Това допринася за 1500 смъртни случаи и наранявания, както и безброй задръствания  ежегодно по нашите магистрали.

Можете да умрете по време на работа
Недоспиването ще засегне ефективността на вашата работа и може да допринесе за това даже и да я загубите. Още по-лошо е, ако работата ви включва работа с тежки машини или управление на моторни превозни средства като камион, автобус или мотокар, вие може да нараните или убиете себе си или някой друг.

Липсата на сън убива

Можете да станете депресиран, раздразнителен и склонен към самоубийство
Дълбоко освежаващият сън е съществено важен за това да сте в добро настроение и отпочинали. Ако не получавате достатъчно сън това ще ви направи раздразнителни и депресирани, което пък ще доведе до трудни социални контакти.  Ако това е хронично състояние,  удължената депресия може да доведе до мисли за самоубийство.

Можете да качите килограми
Затлъстяването е основен проблем в Съединените щати. Това допринася за преждевременна смърт, сърдечни инфаркти и инсулти. Въпреки лошите хранителни навици и липсата на сън е вероятен фактор. Хормонът лептин има значително влияние върху апетита. Повишени нива подтискат апетита. Съществуват доказателства, че ако не спите пълноценно нивата му се понижават. Това води до увеличаване на апетита и наддаване на тегло.

Може да развиете захарен диабет
Диабетът е свързан с повишеното ниво на захар в кръвта. Той е № 1 причина за слепота в САЩ и участва в много други животозастрашаващи проблеми като инфаркти, инсулти и бъбречни болести, изискващи диализно лечение. Той може да съкрати живота ви доста. Съществуват доказателства, че ако не спите достатъчно дълго време това може да доведе до метаболитни промени, които предизвика захарен диабет.

 
Как да си осигурим пълноценен сън? Здравият сън е от основно значение за възстановяване на организма. ...
Психологически ефекти породени от лишаване от сън Лишаването от сън може да засегне когнитивното и емоционално ...
Да останем будни. 13 здравословни начина На всички ни се налагало да останем будни поради някаква причина и...

Още хороскопи

Реклама