Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.

Храни, които ви правят сънливи

Храните, които ви правят сънливи съдържат триптофан, млечните продукти, или такива с големи количества въглехидрати.

Хранителна кома
Хранителната кома е състояние на сънливост, която е породена от храни, съдържащи такива „сънливи” съставки и компоненти. 

Триптофанът е аминокиселина, която действително стимулира производството на серотонин и мелатонин в мозъка. Тези невротрансмитери имат успокояващ ефект върху ума и тялото. Така, че като ядете тежки храни се чувствате отпуснати и ви се доспива.

Традиционна вечеря за Деня на благодарността
В Съединените щати традиционната вечеря за деня на благодарността обикновено включва голяма печена пуйка с всички гарнитури и пай. Гощавката започва около обяд и продължава средно 2 часа. След това повечето хора задължително им се доспива и лягат за следобедна дрямка, а тези, които нямат възможност са се излегнали на някои удобен диван и се чувстват много сънливи. Това е така, защото пуйката е заредена с триптофан.
Млечните храни са друг източник на трипофан и една купа сладолед преди лягане  ще ви „нокаутира” без време.

Брой риби, не овце
Така че, ако триптофан повишава невротрансмитерите серотонин и мелатонин, други храни, които стимулират производството им могат да се окажат чудесен начин да се гарантира, че ще имате добра нощ. Ако търсите избор за здравословна храна яжте морски дарове. Омега 3 мастни киселини нормализират високото кръвно налягане и триглицеридите. Много видове морски дарове също така увеличаване на серотонин и мелатонин в тялото.

Всички  зърнени храни, ви правят сънливи и това е така, защото те са с високо съдържание на сложни въглехидрати. Представете си, че ядете огромни количества пълнозърнести храни заедно с млечни продукти, това ще доведе до отделянето на голямо количество инсулин, който ще премахне трипофана от кръвта.

Така, че пуешкият сандвич от пълнозърнест хляб и  чаша мляко преди лягане са не само здравословна закуска, но и такава, която със сигурност ще ви помогне да спите по-добре. Пазете се от тези видове ястия в средата на деня, когато трябва да бъдете активни.
 
Страшните сънища са здравословни Американски учени установиха, че страшните сънища не само че не...
Изследвания при липсата на сън от Анелия Димитрова Проучвания показват, че лишаването от сън води до...
Видове кошмари Сънищата и кошмарите обикновено са различни за всеки човек всяка нощ....

Още хороскопи

Реклама