Причини за хъркането

Много хора, които хъркат обичайно се чудят какви са причините за хъркането. Хъркането е пресипнало състояние на гърлото, което се случва по време на сън, когато тъканите в гърлото частично пречат на дихателните пътища да изпълняват безпроблемно функциите си. Звукът е създаден, когато въздушните потоци вибрират около стените на гърлото. За хъркането има разнообразие от причини и фактори, и може да бъде обезпокоително, когато се събуждате сами от своето хъркане.  Тогава трябва да потърсите помощ.

Най – честите причини
Макар, че в повечето случаи това може да бъде индикация за диагноза, хъркането не винаги е симптом на някакво заболяване. Обикновено се получава този звук, когато мускулите и тъканите на горните дихателни пътища са отпуснати.

Нормалните процеси на стареене могат да доведат  до това тъканите да станат по-малко тонизирани и да станат отпуснати, което допринася за хъркането. В допълнение, една безобидна хрема също може да предизвика хъркане.

Анатомични проблеми
Има някои анатомични аномалии на ушите, носа и гърлото, които могат да доведат до хъркане от възпрепятстването на дихателните пътища. Хипертрофия, или разширяването на клетките на лимфните възли и сливиците. И това често е дефиниция за хирургична намеса, тъй като антибиотиците не са ефективни в намаляването на размера на сливиците в повечето случаи.
Ако имате тесни носни кухини също ще имате затруднения с дишането не само през нощта, но и през деня.

Причини за хъркането

Рядко срещани причини
Някои вродени дефекти и генетични синдроми могат да предизвикат хъркане при децата. Заболявания като синдром на Apert може да предизвика хипоплазия на средната част на лицето. Това състояние често е свързано с потънал мост на носа, което причинява носните проходи да бъдат частично или напълно блокирани. Други вродени състояния, свързани с хъркане са:
* Retrognathia, състояние, в което долната челюст се намира на по-назад от горната челюст
* Laryngomalacia, или разпадането на мекият хрущял на ларинкса по време на вдишване
* Choanal атрезия, блокирането на задната част на носа стеснение на  тъкан
* Специфични генетични синдроми:
о Apert синдром, свързани с нарушения на черепа, лицето и на небцето
о Пиер Робин синдром, свързан с много малка долната челюст, цепка на небцето, както и тенденцията на езика да се връща назад и надолу по дихателните пътища
о Тийчър Колинс синдром, тежка изостаналост на долната челюст, лицеви хипоплазия, и лицевата цепка
о Goldenhar синдром, набор от едностранен краниологичен дефект, който води до миграция на мекото небце към естествената страна на лицето

Тези синдроми са много редки, и то е малко вероятно, че те ще минат незабелязано, като скритата причина за хъркането. Те са споменати само защото и при такива състояние се среща хъркането.

Да не забравяме и сънната апнея, начина на живот (алкохол, цигари, наркотици), всичко това е предпоставка за шумното нощно хъркане.
 
Централна сънна апнея Централната сънна апнея е състояние, при които мозъкът не успява да...
6 причини да сънувате кошмари Кошмарите ни карат да се събуждаме по малките часове на нощта с ужас....
Факти на Безсънието Безсънието може да бъде много тревожно. Хората, страдащи от това...

Още хороскопи

Реклама