Централна сънна апнея

Централната сънна апнея е състояние, при които мозъкът не успява да каже на мускулите да се отпуснат и да позволят въздуха да навлезе през горните дихателни пътища. Това е много по-рядка форма на сънна апнея, особено в сравнение с обструктивна сънна апнея, която е състояние, при което е налице блокиране и ограничаване на въздушния поток. Около 10 процента или по-малко от хората, които страдат от сънна апнея страдат от тази форма на заболяването. Затова се казва централна, защото тук се намесва и мозъкът.

Симптоми на централна сънна апнея
* Някой е видял и чул, че дишането ви спира по необичайни модели на вдишвания и издишвания, докато спите.
* Затруднено поддържане на съня, често се будите.
* Събуждате се внезапно, обикновено придружено от задух.
* Умора през деня
* Будите се често от недостиг на въздух.
* Затруднено концентриране, проблеми с паметта през деня и други симптоми, предизвикани от недоспиване.

При някои пациенти състоянието им е предизвикано от неврологично състояние. В тези случаи могат да се появят замаяност при изправяне от легнало положение, проблеми с гълтането и скованост в различни области на тялото.
Ако имате тези симптоми на сънна апнея, потърсете лекар.

Централна сънна апнея

Какво я причинява?
Мозъкът не казва на мускулите в гърлото да се отпуснат и да пуснат свободно кислородният поток да достигне до белите дробове. Мозъка е изключително важен за регулирането на дишането, за сърдечният ритъм и всяка друга функция на човешкото тяло – той е главнокомандващият.

Тази липса на съобщение от страна на мозъка към мускулите на гърлото може да бъде предизвикана от:
* Идиопатична централна сънна апнея: Този специфичен вид сънна апнея е с неизвестни причини. Това често спиране на дишането и започване отново.
* Сърдечна недостатъчност: Тук вдишванията имат голяма амплитуда след, което намаляват до спиране. Често се среща при пациенти, които имат сърдечна недостатъчност или са прекарали инсулт.
* Медицински -индуцирана: Този вид сънна апнея може да бъде причинена от всякакво медицинско състояние, включително заболявания и травми, които се случват в тази част от мозъка, която контролира дишането. Това може да бъде породено от инфекции, наранявания в областта, тумори и дори дегенеративни нарушения на мозъка.
* Лекарствено - индуцирана: Друга форма на централната апнея е причинена от лекарства като оксикодон, кодеин, морфин и (или други), които причиняват дихателният процес да стане нередовен.

 
Сънувате, че сте на изпит Намирате се в някакво изпитание ако сънувате, че се явявате на...
Ходене на сън Причините, които предизвикват ходенето на сън все още не са съвсем...
Какво ни говорят сънищата за мъртъвци? Такива сънища не представляват реалността. Смъртта на сън може да...

Още хороскопи

Реклама