Обструктивна сънна апнея, понякога наричан обструктивен  синдром, е състояние, когато дадено лице спре да диша по време на сън. Обструктивната част от състоянието показва, че лицето, което е спряло дишането си е причинено от нещо възпрепятстващо горните дихателните пътища.

Възникване на Обструктивна сънна апнея
При здрав човек горните дихателните пътища остават отворени дори когато спи. Мускулите в тази област на тялото се отпускат, за да позволяват на въздуха да влиза в белите дробове. При едно лице със сънна апнея тези дихателните пътища имат препятствие, затова спира дишането за много кратки периоди от време.

Човек със сънна апнея е с тесни горни дихателните пътища. И това причинява хъркането, защото имат затруднено дишане. След това, когато са в дълбок сън, дихателните пътища се затварят допълнително и това причинява кратките периоди в който спра дишането. Лицето може да спре дишането за повече от десет секунди в даден момент. Това се случва многократно през нощта. В този момент, сънната апнея е вече диагноза.

Рискови фактори за обструктивна сънна апнея
Някои индивиди са по-склонни да страдат от обструктивна апнея. Най-голям риск имат лица (по-възрастни мъже) с наднормено тегло. И все пак, че е важно да се отбележи, че до 40 процента от пациентите с този вид апнея не нямат затлъстяване. Просто могат генетично да си имат  естествено тесни дихателните пътища или стеснена горна част на гърлото. Децата с по-големи сливиците и лимфни възли може да имат апнея. Тези с по-голям размер на шията, по-голям език, или запушен нос е по-вероятно да страдат от тази форма на апнея. В допълнение, наддаването на тегло е рисков фактор.

Обструктивна сънна апнея

Симптоми на обструктивна сънна апнея
Има няколко форми на сънна апнея, включително централната сънна апнея. Симптомите могат да бъдат много сходни. Ако имате някои от тези симптоми може да се наложи да посетите лекаря си, за да се обсъдят потенциалните проблеми от това:

* Високо нощно хъркане
* Сънливост през деня
* Неспокоен сън
* Лош памет и концентрация
* Главоболие на сутринта
* Епизоди на не дишане, обикновено се забелязва от партньорът, който спи до вас
* Чувство на умора, дори след нощен сън
* Депресия

Някои могат също да имат подуване на крака, но това е в много тежки случаи и се дължи на нарушения във функциите на сърцето и бъбреците. При децата, хиперактивността може да бъде показател за апнея.

 
Експертите по съня Сънните експерти специализират в няколко основни направления. От...
Какво е сънна апнея? Сънна апнея е често срещано нарушение, при което има една или повече...
Жените имат нужда от 20 минути повече сън През деня жените извършват повече дейности наведнъж , поради което ...

Още хороскопи

Реклама