Някои митове за съня и безсънието

Спането е едно от нещата, които хората правят с удоволствие. Но както изглежда, хората трябва да са дисциплинирани и да се уверят, че ще получат достатъчното количество сън, което се препоръчва. Очевидно, има някои вярвания, с които много биха се съгласили, докато други ще отрекат за съня и безсънието. За едни са истина, а за други мит.  Но мит или не, липсата на достатъчно сън ще окаже своето влияние върху нас.

Ето някои общи митове за съня и безсънието. Ние може и да не можем да се съгласим с тях, но те изглежда са свързани с това как ние възприемаме и разбираме съня като цяло.

Мит 1
Хората се нуждаят от  осем часа сън на нощ
Има много начини за спане и доста култури, които възприемат съня по различен начин от научните изследователи в тази област. В места като Бали и Нова Гвинея хората спят когато и колкото им е нужно и то повече през деня, а през нощта са активни.

Мит 2
Спането не е само физическа нужда
Сънят е биологична, физиологична система, подобна на сърдечно - съдовата система, нервната система и така нататък.

Някои митове за съня и безсънието

Мит 3
Животните нямат проблеми със съня
Инсомния се наблюдава и при животните и някои видове насекоми. Тя е под формата на болка за тях.

Мит 4
Заспиването е постепенен процес
Не. За повечето хора съня е като все едно да включиш и изключиш лампата. Но за тези, които страдат от безсъние и нарколепсия загасването на лампата е доста труден момент.

Мит 5
Спането по - малко гори калории
В краткосрочен план, да, но ако спите по-малко в дългосрочен план вероятно няма да ви помогне да отслабнете. Липсата на сън потиска нашите природни антидепресанти на апетита и така ще изпитвате повече глад от когато и да е било и... ще надебелеете.

 
Нарушения сън може да доведе и до психични отклонения Естественият ритъм на човешкия организъм предразполага хората да...
Когнитивна терапия при проблеми със съня Когнитивна терапия може да ви е от помощ при проблеми със съня,...
Мозъка при нарколепсията Изследванията на мозъка при хора с нарколепсия са много полезни за...

Още хороскопи

Реклама