Не спете прекалено много – това може да ви убие

Изследователи казват, че лишаването от сън увеличава шансът два пъти да имате сърдечно – съдови проблеми. Но, въпреки това и обратната страна е лоша, дори по – лоша. Прекалено многото сън удвоява риска от смърт по други причини.

В изследователския проект начело с проф. Франческо Капучино от медицинската катедра на университета „Уоруик” в Лондон са събирани данни от 10308 държавни служители за техните навици на спане и смъртността между годините 1985 и 2004. От проекта смущаващите резултати бяха публикувани наскоро в списание „Sleep”.

Препоръчителното количество на сън за възрастен човек е 7 часа на нощ, и редовното спане на по –  малко часа може да бъде рисковано за него. В това дългогодишно изследване са взети и фактори като възраст, ИТМ (индекс на телесна маса), навици на за пушене и алкохол, физическото състояние, медикаменти и др. Резултатите показват, че нивото на смъртност на хората, които спят по – малко  от 7 часа на нощ в периода 1985-8 година /1992-3 година до 5 часа на нощ (или по-малко) е 1,7 пъти по - висока от смъртността на хора, които е продължил спали препоръчваните 7 часа на нощ. Сърдечно - съдови проблеми са най-честата причина за смъртта на тези лица.

Въпреки това, учените също така, установяват, че тези хората които са си увеличили нощният сън на 9 и повече часа са се подложили на висок риск от смъртност. Тук е налице обща смъртност повече от два пъти! В този случай, сърдечно - съдовите проблеми, не изглеждат да са главната причина за смъртта. Учените все още се опитват да се установи какво се крие зад тези констатации, и каква е истинската причина за тези високи нива на смъртност при добре отпочиналите хора. Във всеки случай, въз основа на тези резултати, е очевидно, че твърде много сън също не се препоръчва.

Изследователският проект Уоруик, представи интересни и потенциално важни констатации по отношение на връзката между съня и смъртността. Въпреки, че има много работа да се направи още в тази област, ние трябва да започнем да обмисляме нашите навици на спане по-внимателно.
 
Да останем будни. 13 здравословни начина На всички ни се налагало да останем будни поради някаква причина и...
Хронична болка може и води до проблеми със съня Националната Американска фондация за съня съобщава, че 2 / 3 от...
Централна сънна апнея Централната сънна апнея е състояние, при които мозъкът не успява да...

Още хороскопи

Реклама