Любителите на кафето и содата могат да бъдат изложени на риска от кофеина.  Най – очевидният ефект от кофеина е трудното заспиване, но твърде много кофеин може да доведе и до други проблеми със здравето.

Отрицателните ефекти на кофеина върху ума и тялото
Кофеина се среща естествено в най-различни растения, включително шушулките на  какаото, зърната на кафето, листата на чая. Въпреки това, фактът, че това е естествено не означава, че е напълно безопасно да се консумира. Кофеинът е наркотик, включен в много от напитките, които консумираме, храни, които ядем, и лекарства, които вземаме.

Поглъщането на умерени количества кофеин обикновено не предизвика негативни ефекти за повечето хора, но когато се приема в големи дози кофеинът може да доведе до потенциално сериозни здравословни проблеми. При поглъщане, кофеинът влияе върху тялото бързо и остава в кръвоносната системата в продължение на много часове.

Физически ефекти на кофеина
Отрицателните ефекти на кофеина върху тялото са многобройни, но изчезват, след като тялото се изчисти от него. Като стимулант, кофеин повишава сърдечната честота, повишава телесната температура, и увеличава притока на кръв. Тези реакции са потенциално опасни за някои, страдащи от нарушен сърдечен ритъм. Кофеинът също повишава нивата на кръвната захар и действа като мек диуретик, намалява жаждата и увеличава уринирането. Диабетици могат сериозно да пострадат поради нестабилността на кръвната захар след поглъщането на твърде много кофеин.

Кофеинът също нарушава цикъла на съня, причинява безсъние и дразни някои стомашно-чревни заболявания, като болестта на Крон, синдром на дразнимото черво, и рефлукс. Прекомерната употреба на кофеин може да разруши депата от калций в организма, което води до намалена костна плътност и остеопорозата. Повишените нива на кортизол и някои други хормони в тялото след употреба на кофеин могат да доведат до глад за въглехидрати и мазнини, което от своя страна може да доведе до складиране на мазнини в областта на корема и да увеличи риска от затлъстяване.

Кафето и съня Ефектите на кофеина върху нивото на хормоните са значителни. В допълнение към повишаване нивата на кортизола, кофеинът инхибира усвояването на аденозин, повишава адреналина и увеличава нивата на допамин. Промени в нивата на тези важни хормони могат да влияят отрицателно на настроението, обмяната на веществата, енергията и здравето като цяло. Други ефекти от прекомерната употреба на кофеина включват главоболие, бодежи в гърдите, гадене, неравномерен сърдечен пулс и безпокойство.

Прекалено кофеин по време на бременността може да повиши риска от спонтанен аборт при някои жени. Изследване, публикувано март 2008 г. в американски вестник по акушерство и гинекология показа, че консумацията на повече от 200 милиграма кофеин на ден по време на бременността значително увеличава риска от спонтанен аборт. Кофеинът е в състояние да премине през плацентата и влиза в кръвообращението на плода.

 
Сънливи след хранене Ако се чувствате сънливи след хранене, това може да бъде стандартна...
Ако сънувате автомобили или превозни средства Превозните средства, които сънувате обикновено отразяват две неща, ...
Фазите на съня Всяка вечер тялото ни преминава през няколко различни фази: лек сън,...

Още хороскопи

Реклама