Когнитивна терапия при проблеми със съня

Когнитивна терапия може да ви е от помощ при проблеми със съня, вариант който не отнема време и усилия. Тя е за хора, които не желаят да прибягват до медикаментозно лечение.
Когнитивна терапия произлиза от психотерапията, но тя не се концентрира върху миналото. Терапевтът разработва една цел - подход към решаване на проблемите. Идеята е да се промени емоционалното състояние и поведенческите модели чрез мисловните процеси, които се фокусират върху решаването на актуални проблеми и практически решения.

Подходът може да бъде ефективен при лечението на различни емоционални разстройства:
* Депресия
* Тревожност
* Фобии
* Гняв
* Пристъпи на паника
* Болка
* Високо кръвно налягане

Когнитивна терапия при проблеми със съняКогнитивна поведенческа терапия
Поведението е важен елемент при тази терапия. Мнозина използват познавателната поведенческа терапия за лечение при нарушения на съня, като акцентът се поставя върху мисловните процеси, емоционални реакции и специфични поведения. При използването на когнитивна терапия за проблеми със съня, промените в поведението ще бъдат част от процеса.
Терапията помага да се разбере как мислите влияят на индивида, когато мозъка спи.

Мозъчните вълни и безсънието
Много пъти, лицето, което се опитва да заспи е под значителен стрес, който може да произтича от мисловните модели.
Текущите мисли в главата ти са контрапродуктивно, тъй те поставят мозъка в активно състояние и не му дават да „заспи”. В активните процеси че са свързани с бета вълни, които могат да попречат на съня. Имаме проблем когато мозъкът ви не може да премине от бета вълни към алфа вълни – от будно състояние към спящо.

Когнитивна терапия при проблеми със съня Когнитивна терапия
Определянето на специфични вярвания и мисловните процеси, които допринасят за нарушението на съня е важно в областта на когнитивната терапия. Терапевтът може да предостави информация за някои от следните въпроси, които могат да са причина за това състояние на индивида:
* Обичайния режим на сън, включително бимодалния сън, който често се бърка с безсънието
* Физически промени в моделите на съня
* Поведения, които могат да пречат на съня
о Лечение
о Алкохол
о Упражнение
о Дневни дремки
о Диета
о Рутинни навици преди лягане

Стресиращите мисли могат да доведат до емоционални реакции, които могат да държат човека буден. Емоциите могат да причинят физически реакции, включително ускорен сърдечен ритъм, което прави заспиването малко вероятно. Когнитивната терапия трябва да бъде обективна и да позволи на човека да поеме контрол над емоционалните реакции.
Лечението трябва да бъде с акцент върху променящите се поведения и да подобри сънните навици. И новите навици постепенно да заменят цикъл на будност.

 
Ако закъснявате в съня си. Тълкуване според съновника Да закъснееш за нещо на сън е проява на подсъзнателните ви страхове....
6 причини да сънувате кошмари Кошмарите ни карат да се събуждаме по малките часове на нощта с ужас....
Мозъка при нарколепсията Изследванията на мозъка при хора с нарколепсия са много полезни за...

Още хороскопи

Реклама