Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.

Rem цикъл

Всички знаем значението на съня за организма, но REM цикъла е сред най-загадъчни аспекти на съня.

REM цикъл
REM, или бързото движение на очите, е важна част от цикъла на съня. По време на този етап, мозъка ви става активен, като че ли сте будни. Все пак, това е неразделна част от нощната почивка. Тези, които поради някаква причина не са минали през този етап го усещат през деня като умора.

Фазите на съня могат да бъдат класифицирани като "не-REM" и "REM". Четири не-REM етапа съставляват около три четвърти от нощната почивка. Ти тези четири етапа съня става по-дълбок и мозъчни вълни са слабо активни. Петият етап е много по – различен.

REM цикъл на съня

Пети етап
Тук говорим за REM цикъла. Той започва около 90 минути след като сте заспали. При него имаме активни мозъчни вълни, все едно сте в будно състояние. А това се из  явява като заспалият си движи бързо очите на всички посоки. В този цикъл са сънищата.
Този цикъл е повтарящ се през цялата нощ, като първият сегмент трае е около 10 минути. След това продължителността му нараства, като последният сегмент от този етап  е с продължителност около час.

Етап на сънищата
Сънищата възникват праз REM съня, което обяснява по-голямата активност на мозъка по време на този етап. От друга страна, основни двигателни мускулни групи в тялото са парализирани. Сцената е известна като "парадоксален сън", защото има комбинация от неподвижни мускули и повишена мозъчна активност.
Теорията предполага, че мускулната парализа пречи на хората – физически да отговарят на сънищата си.  

Изследвания
REM съня е открит през 1953 г. Преди да го открият, че съня е от пет фази се е смятало, че е едно цялостно непрекъснато, инертно състояние.

REM цикъл на съня

Открития
Учените имат основателна причина за интересът си към проучванията на REM съня. Защото той е показател за  значителни промени в тялото по време на сън, което позволява на изследователите да правят нови и важни открития. Откритията водят до развитие пък в лечението на нарушения на съня.

  • REM мозъчната дейност започва в околните региони на средния мозък.
  • Варолиевия мост изпраща изпраща съобщения до кората на главния мозък и таламуса. Това може да доведе до сънуването.
  • Варолиевия мост изпраща съобщения, които прекъсват моторните неврони в гръбначния мозък. Това води до парализа.
  • Отделянето на специални химикали по време на съня, е добър факт, защото благодарение на тях се разработват медикаменти  за борбата в нарушението на съня.

Цикълът REM е ценен инструмент за изследователите, чрез него може да се  определят причините за сън, сънуване и нарушения на съня.

REM Забавни Факт
Бебета и малките деца изпитват повече REM сън от възрастните хора. Около 50 процента от съня на бебето е в етап REM. Докато само 20 процента от този етап е при възрастните хора.

Прочетети статията за Стадий на съня .

 
Кои сънища предсказват? Пророческите сънища обикновено идват между 3,00 и 7,00 часа сутринта,...
Три храни за по – добър сън Забелязали ли сте, че след като сте яли определени видове храни...
Скала на сънливостта Скалата на сънливостта е самостоятелно приложен въпросник, използван...

Още хороскопи

Реклама