Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.

Теории. Защо сънуваме ?

Има теориите за това защо сънуваме, че това са гама от концепции, които са резултат от мислите ни в подсъзнанието, до теории, че сънищата са просто „шум” в невроните на мозъка ни.
През годините е имало много теории защо хората сънуват. Имало е доста спекулации и специалистите са били  озадачени за точните причини. Зигмунд Фройд е един от първите издатели на теория за сънищата. И неговите последователи са се придържали към тази теория като са си добавяло свои виждания.

Зигмунд Фройд
Зигмунд Фройд (1856 -1939) се счита за бащата на психоанализата. Според него сънищата са изхода на мислите от подсъзнанието. Той вярва, че нищо не е направено случайно и, че всичко е било мотивирано от несъзнаваното - какво сънуваш в сънищата си е начин човекът да действа върху тези пориви и желания. И причината да не се помни съня е поради супер егото, което защитава мислите и желанията от подсъзнанието.

Теории. Защо сънуваме ?

Карл Густав Юнг
Карл Густав Юнг (1875 - 1960 г.) е ученик на Зигмунд Фройд, но те не са на едно мнение по въпроса. Юнг вижда подсъзнанието по – духовно от Фройд. Той вярва, че сънищата са прозорец на сънуващият да намери начин, за да разреши проблемите и тревогите си.

Алфред Адлер
Алфред Адлер (1870 - 1937) смята, че сънищата са устройства за решаване на проблеми, начин да получи сънуващият контрол над мислите си от будния живот. Той е основен поддръжник на тълкуването на сънищата. Той не вярва, че съзнанието и подсъзнанието работят противоположно и, че в действителност, сънищата са начин да се види как ние чувстваме, тъй като се смятаме, че чувстваме по различен начин когато спим и когато сме будни.

Фредерик Перлс
Фредерик Перлс (1893 до 1970 г.) е основател на Гещалт терапията, която се стреми да запълни емоционалната кухини на сънуващия. Перлс смята, че сънищата отразяват отхвърлената, отречената  част в живота на сънуващият.  Колкото повече човек може да разбере съня си, толкова повече той ще може да запълни емоционалните си кухини.

Теории. Защо сънуваме ?Теория за перцепцията
Според нея сънят е комбинация от личностното разбиране и въображението на сънуващият. Например един човек може да гледа роза и да си мисли за сладки ухания, докато друг може да гледа същата роза и това да му навява мисли само за болката от убождането на бодлите й. Според теорията на перцепцията тези двама души могат да имат много различни сънища за въпросната роза.

Теория за „шум” на мозъчните вълни
Франсис Крик и Греъм Митчисън, двама бивши изследователи от института „Салк” в Калифорния, предполагат, че целта на сънища е да премахнете нежелани взаимодействия в мрежите на мозъчните клетки. Тяхната теория е, че през целия ден клетки на мозъка могат да бъдат нарушени или от растежа на мозъка или от изменения в мозъка, произведени на базата на ежедневния опит на индивида. Съня позволява на мозъка на сънуващият да „забрави наученото” от деня , създавайки ясен канал, в който мозъка може да функционира.

 
Как да си осигурим пълноценен сън? Здравият сън е от основно значение за възстановяване на организма. ...
Интересни факти за съня Рекорда за най-дълъг период от време без сън е 18 дни, 21 часа, 40 минути по...
Ако падам по време на съм Падането на сън е израз на някаква тревога и притеснение. От колкото...

Още хороскопи

Реклама