Мозъка и съняДоктор Джон Медина е написал книгата „Правилата на мозъка”.
Според него те са 12:

 1. Упражнения
 2. Оцеляване
 3. Електрическа мрежа
 4. Внимание
 5. Къса памет
 6. Дълга памет
 7. Сън
 8. Стрес
 9. Интеграция на сензорните органи
 10. Гледане
 11. Вид пол (мъжкия и женски мозък са различни).
 12. Проучване

Мозъка и съняПравило номер 7 е съня – спи добре, мисли добре.
Защо съня е важен? Ние преспиване 1/3 от живота си, значи трябва да е важен. Все още учените го изучават.
Ще погледнем на съня по този начин:

 1. Какво става в мозъкът ни когато спим?
 2. Как работи сънят?
 3. Чучулиги, бухал и колибри
 4. Дрямката
 5. Сън = добро нещо
 6. Не спането = лошо нещо
 7. Спането = дружелюбен и приятелски свят

Когато спим имаме все пак някаква мозъчна активност. Мозъка е зает с легиони от неврони, които изпращат електрически команди. Лабораторно проучване е показало, че докато мишката спи мозъкът й проучва лабиринта, в който е тичала по – рано – преди да заспи.

Спането включва една битка между две опозиции. Това се нарича циркаден ритъм. Той държи системите в тялото ни будни. Това се нарича „Процес С”.
Колкото по – дълго време контролира една опозиция, толкова е по вероятно тя да загуби. Затова вие не можете да останете будни или да заспите за винаги. И затова има сън и будност и времето между тях е константа.

Мозъка и съняМодела при спането е различен при всеки човек. Като при животните така и при хората. Чучулигите стават рано и лягат рано. Около 10% от хората са като тях. Бухалите стават късно вечерта и си лягат рано сутринта. Около 20% от хората са „нощни птици”. Останалите 70% от хората са като колибрите. Някои са повече като чучулигите, някои повече като бухалите, други са някъде по средата.

Ритъмът на съня води своята битка около часовника – не само през нощта. Повечето от нас искат да дремнат малко през деня. Има си причина за това. Някои култури са превърнали в институция следобедният сън. В Испания го наричат „siesta”. Нуждата от следобеден сън става когато „Процес С” и „Процес S” се пресекат.
Ето как можете да калкулирате вашето време за дрямка:
Просто прибавяте 8 часа след като сте станали от нощният си сън. Така например сте станали в 7 сутринта и вашето време за дрямка през деня се пада към 3 часа следобед. Това е прекалено опростено, но е генерално правило на палеца. НАСА е проучила, че 26 минутното спане през деня подобрява работоспособността на пилотите с 35%. Ако това прави следобедният сън представете си ползите от нощният.

Заспивали ли сте някога с някаква мисъл и будили ли сте с отговорът за нея? Планини от документи показват, че здравият сън може да увеличи ученето на значенията на точни видове от задачи. Спането подобрява визуалната и двигателната памет, както и последователността в умствените действия.

Недостатъчното сън води до:

 1. Загуба на внимание
 2. Забавена моторика
 3. Загуба на „най – прясната” памет
Лишаването от сън коства на бизнеса в Съединените щати повече от 100 билиона долара на година
 
Не спете прекалено много – това може да ви убие! Изследователи казват, че лишаването от сън увеличава шансът два пъти...
Запомняне на сънищата Първата стъпка към разбирането и използването на сънищата е да се...
Причините за лошият сън Като самият сън и причините за лошото му качество са загадка....

Още хороскопи

Реклама