Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.

8 стъпки за по – добър сън

Ние всички имаме проблеми със съня от време на време. Но можем да направим по-лесно заспиването и да подобрим качеството на съня с тези прости стъпки.

Премахнете кофеинът
Просто казано, кофеинът може да ви държи будни. Той може да остане в тялото ви повече, отколкото предполагате - ефекта на кофеин може да отнеме и осем часа, докато се изчисти от тялото.  Така че, ако пиете чаша кафе на ден и все още се мятате през нощта, кофеинът може да е причината.
Ако пък не можете без кафе или кола внимавайте поне консумацията им да е била най - малко четири до шест часа преди сън.

Избягвайте алкохола като помощно средство за сън
Алкохолът първоначално може да ви помогне да заспите, но той също води до смущения в съня. Сънят ви няма да е спокоен и дълбок и ще имате многократни будения през нощта.

Упражнения в точното време за вас
Редовните упражнения могат да ви помогнат да получите добър сън нощно време. Времетраенето и интензивността на упражненията играе ключова роля върху съня. Според проучване, редовните сутрешни упражнения влияят благоприятно на заспиването вечер.

8 стъпки за по – добър сънСъхранявайте Вашата спалня тиха, тъмна, и удобна
За много хора, дори и най-малкото шум или светлина може да наруши съня им. Използвайте щори или завеси, климат и всичко което ще ви създаде идеалната среда сън.

Хранете се правило
Опитайте се да не лягате гладни, но и да не ядете тежка храна. Някои храни могат да ви помогнат за по – лесно заспиване и по – качествен сън. Мляко съдържа триптофан, който стимулира сънят. Други храни подобряващи съня са: риба тон, камбала, тиква, ябълки, авокадо, бадеми, яйца, праскови, орехи, кайсии, овес, аспержи, картофи, елда, и банани.
Също така, се опитайте да не пиете течности след 20 ч. Това може да ви попречи да се наспите хубаво, защото ще ви се налага да ставате често до тоалетната през нощта.

Ограничете никотина
Въпреки, че една цигара действа релаксиращо преди сън, тя съдържа и много стимуланти. Действието на никотина е сходно с това на кофеина. Никотинът може да ви събуди през нощта.

Избягвайте дремките преди съня през нощта
Ако пък го направите нека да са кратки за около 15 – 20 мин. Те определено ще попречат на нощният ви сън.

Избягвайте да гледате телевизия, както и да обсъждате емоционални проблеми в леглото
Това са разсейващи неща, които определено ще изместят здравият ви сън.

 

Още хороскопи

Реклама