Психология на сънищата

Сънищата са мисли, емоции и изображения оформени в едно, които са срещат когато спим. Има различни теории при тълкуването на сънищата, но истинската цел на сънищата все още е неизвестена. Сънищата са тясно свързани с човешката психология. Изследванията показват, човек прекарва около шест години в сънища от живота си, което е около два часа всяка нощ.

Зигмунд Фройд е предположил, че сънищата са средства за изразяване на неосъзнати желания. Той каза, че лошите сънища позволяват на мозъка да получи контрол над чувствата, които са в резултат на печален опит.

Карл Густав Юнг, швейцарски психиатър предполага, че сънищата компенсират едностранно чувствата в съзнанието ни.
Според Ференци, унгарски психоаналитик, сънят носи нещо, което не може да се изрази директно.
Някои казват, че сънищата са потиснати емоции, които се фантазират по време на сън, докато други теории предполагат, че те са резултат от операции по почистване на мозъка.

Психология на сънищатаХартман смята, че сънищата дават възможност да се организират мислите на човека. Блечнеровата теория на Oneiric Darwinism, твърди, че сънищата допринасят за генериране на нови идеи за сънуване.
Грифин, в последните си изследвания е предположил, че сънищата допълват модели на емоционални очаквания.
Според теорията на емоционалния избор от Ричард Каутс, сънищата са начин да се промени нечия психична схема. Теорията на емоционален избор е за процеса на изпълнение на набор от сънища по време на REM съня. Втора група от сънищата се изпълнява в периода след бързия сън под формата на тест сценарии. Така емоционален избор казва, че психологията на сънищата е обикновено за подобряване на психичните схеми, това е за увеличаване на социалните способности на сънуващият.

Психологията на сънищата смята, че те са тясно свързани с околната среда, както и опита, на който е бил изложен сънуващият. И, че връзката между сънуваните обекти и техните значения е субективна.
 
Нарушения сън може да доведе и до психични отклонения Естественият ритъм на човешкия организъм предразполага хората да...
Храни, които ви правят сънливи Храните, които ви правят сънливи съдържат триптофан, млечните...
Типове сънища Има пет вида сънища при хората според психолози. И те често се ...

Още хороскопи

Реклама