Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.

Стадий на съня

От Kendra Van Wagner

Изобретението на учените електроенцефалограф позволява да се изучи съня подробно, така, както преди не е било възможно. През 1950-те години студентът Eugene Aserinsky използва този уред, за да открие това, което днес наричаме REM сън.
Допълнителни изследвания на човешкия сън са показали, че сънят се усъвършенства чрез поредица от етапи, в които се показват различни тенденции на мозъчните вълни.

Има два основни вида на сън:
    1. Non-Rapid Eye Movement – NREM сън (също така известен като тих сън ).
    2. Бързото движение на очите – REM сън (известен също като активен сън или парадоксален сън).

Стадий на съняНачалото на съня
По време на ранните фази на съня, вие все още сте относително будни. Мозъкът произвежда това, което е известно като бета вълни, които са малки и бързи. Когато мозъкът започва да се отпуска, неговите функции се забавят и той тогава произвежда т.нар. алфа вълни. През това време, когато не сте напълно заспали, можете да се получите странни и изключително ярки усещания, известни като видения в полусънно състояние или халюцинации. Често срещани примери за това явление включват чувството, че падате от нещо или, че някои вика името ви.

Стадий 1
Стадий първи е началото на цикъла на съня, и е относително лека фаза на съня. Той може да се счита за преходен период между будност и сън. В него, в мозъка се Стадий на съняпроизвежда високи амплитуди вълни Theta, които са много бавни мозъчни вълни. Този период на сън трае много кратко време (около 5-10 минути), и ако някой ви събуди в този стадий, вие ще бъдете убедени, че не сте били заспали.

Стадий 2
Вторият стадий на съня продължава около 20 минути. Тук има бърза, ритмична мозъчна активност, и се отделят вълни, известни като сън вретена. Телесната температура започва да намалява, а сърдечната честота да се забавя.

Стадий 3
Началото на дълбокия сън. Делта вълните отделени от мозъка слагат началото на дълбокият сън. Стадий 3 е преходен период между лек и много дълбок сън.

Стадий 4
Стадий 4 е дълбок сън, което продължава около 30 минути. Нощно напикаване на насън при децата обикновено се появява в края на този етап.

Стадий 5
Повечето сънища настъпват по време на този стадий от съня, известни като бързо движение на очите (REM) сън. REM съня се характеризира с движение на очите, повишен процент дишане, повишаване на мозъчната активност. Сънуването възниква поради нарастването на мозъчната дейност, но мускулите са все още с намалена до минимум активност.

Съня обаче не протича в тази последователност. Съня започва в стадий 1 и се усъвършенства в стадий 2, 3 и 4. След това стадий 3, после 2 се повтарят преди да се навлезе в REM съня. След като REM съня приключи тялото обикновено се връща в стадий 2. И този цикъл се повтаря около 4, 5 пъти през нощта.
 

Още хороскопи

Реклама