Фазите на съня

Всяка вечер тялото ни преминава през няколко различни фази: лек сън, дълбок сън, REM  - Rapid eye movement сън (сънищата – мозъчна активност в съня) и будност. Тези фази на съня минават от 3 до 6 цикли всяка нощ. Преходът между всяка от фазите е постепенен и не винаги е лесно да се открие в коя фаза е един човек.

Какви са фазите на съня?
През нощта  ума и тялото преминават през много промени, които включват предвидими и редовни модели на съня. Различните фази на съня са лек сън, дълбок сън и REM сън.

Тези фази на съня често се прекъсват през нощта с будност - това е нарушен сън. Лекият сън е около половината от нощта и е мост към другите фази на съня. Дълбокият и REM съня са две (много различни) компоненти на възстановителният сън, периодите, през нощта, когато тялото претърпява физическото и психическото си възстановяване.
Фазите на съняФазите нямат точно установен ред, първо имате лек сън, след това дълбок, после може да имате пак лек сън, да се събудите и след това да преминете в REM сън и т.н.
Забележете, че сънят се задълбочава и намалява няколко пъти в течение на една нощ и събуждането често е нормална част от този естествен процес.

Преходът между различните фази на съня обикновено е много гъвкав във времето и може да се случи в течение на няколко минути. Много е трудно да се установи точната точка от процеса на съня ви, в която сте заспали и след това сте се събудили, нали?
Възможно е също да забравите, че сте се събудили през нощта. Случвало ли ви се е да се събудите и да изключите алармата на часовника и след това да заспите пак, а когато се събудите отново да не помните, че сте го направили? Това е така, защото краткосрочната памет се изключва, докато преминавате от една фаза към друга.

 
Видове сънища Има пет вида сънища според психолозите. Тези сънища често се...
Колко дълго можеш да живееш без сън? Тялото ви се нуждае от сън, за да функционира правилно. Сънят е както...
Защо получавате мускулни спазми в краката докато спите? Нощните мускулни спазми в краката и по специално в прасците са ...

Още хороскопи

Реклама