Фазите на съня

Всяка вечер тялото ни преминава през няколко различни фази: лек сън, дълбок сън, REM  - Rapid eye movement сън (сънищата – мозъчна активност в съня) и будност. Тези фази на съня минават от 3 до 6 цикли всяка нощ. Преходът между всяка от фазите е постепенен и не винаги е лесно да се открие в коя фаза е един човек.

Какви са фазите на съня?
През нощта  ума и тялото преминават през много промени, които включват предвидими и редовни модели на съня. Различните фази на съня са лек сън, дълбок сън и REM сън.

Тези фази на съня често се прекъсват през нощта с будност - това е нарушен сън. Лекият сън е около половината от нощта и е мост към другите фази на съня. Дълбокият и REM съня са две (много различни) компоненти на възстановителният сън, периодите, през нощта, когато тялото претърпява физическото и психическото си възстановяване.
Фазите на съняФазите нямат точно установен ред, първо имате лек сън, след това дълбок, после може да имате пак лек сън, да се събудите и след това да преминете в REM сън и т.н.
Забележете, че сънят се задълбочава и намалява няколко пъти в течение на една нощ и събуждането често е нормална част от този естествен процес.

Преходът между различните фази на съня обикновено е много гъвкав във времето и може да се случи в течение на няколко минути. Много е трудно да се установи точната точка от процеса на съня ви, в която сте заспали и след това сте се събудили, нали?
Възможно е също да забравите, че сте се събудили през нощта. Случвало ли ви се е да се събудите и да изключите алармата на часовника и след това да заспите пак, а когато се събудите отново да не помните, че сте го направили? Това е така, защото краткосрочната памет се изключва, докато преминавате от една фаза към друга.

 
Хронична болка може и води до проблеми със съня Националната Американска фондация за съня съобщава, че 2 / 3 от...
Защо хората ходят на сън? Причини за сомнамбулизма Причините за сомнамбулизма при децата и възрастните са едни и същи. ...
Дисомния Дисомнията е смущение в цикъла на съня – прекъсват се часовете сън и...

Още хороскопи

Реклама