Американски учени установиха, че страшните сънища не само че не оказват вредно влияние върху емоционалното състояние на човека, но дори напротив - полезни са за психиката, информира The Psi Journal.

Изследователите са категорични, че страшните и фантастични съновидения се дължат на голямо количество информация и емоции, натрупани през деня. Обикновено те се явяват в ранните часове на утрото, по време на т.нар. фаза на "бърз сън". Съзнанието преработва негативните преживявания и разтоварва психиката тъкмо чрез сънуването на кошмари. По този начин човек зпочва деня си "на чисто" и е готов за сдобиването с нови впечатления.

Същевременно, отбелязват учените, трябва да се прави разлика между страшен сън и кошмар. При последния сънуващият изпитва дълбоко чувство на страх, дори паника, като усещането за опасност се съхранява дори след събуждане.

Трябва също така да се знае, че жените имат по-страшни кошмари от мъжете. Освен това жените по-добре помнят сънищата си след събуждане, тъй като по природа са по-емоционални. / Actualno.com

 
Спането на лявата страна Сигурно някой ви е каза, че е хубаво да спите на лявата си страна за...
Зъбите в съня ви. Съновник Зъбите са едни от най – трудните за разгадаване символи. Като общо...
Причините за лошият сън Като самият сън и причините за лошото му качество са загадка....

Още хороскопи

Реклама