Известно ни е, че функциите в нашия организъм се забавят, тъй като към края на деня започваме да се чувстваме уморени и усещаме, че нивата на енергията ни са по-ниски отколкото през деня. Тогава си лягаме, затваряме очи и следващото нещо, което чуваме, е будилника на сутринта. Всъщност обаче, нашият мозък е много активен докато ние сме в състояние на сън, почти до нивото при което е когато човек е буден.

При нормален ритъм на спане ние преминаваме през две фази: фазата на дълбок сън и фазата РЕМ.
Фазата на дълбок сън започва половин час след като нашият организъм напълно се отпусне и ние заспим. Тази фаза продължава около 40 минути. През този активен етап, в който се появяват повечето сънища, движенията в останалата част на тялото са напълно спрели.

Следва фазата РЕМ, когато нашият мозък преработва цялата сенсорна информация от предишния ден. Ние преживяваме тези фази по няколко пъти на нощ (кръговрат на съня). Ако се събудим през фазата РЕМ, може да си спомним по-ясно съня, който сме имали. Фазата на дълбок сън прогресивно се скъсява и сънят става по-лек към края на нощта.

По време на фазите на дълбок сън се отделя хоромнът на човешкия растеж (STH-соматотропин), който е жизнено важен за нашия организъм. Този хормон прави тялото устойчиво на стрес и напрежение.

Колкото по-дълги са фазите на дълбок сън, толкова по-добре се чувстваме на следния ден, защото се произвежда достатъчно количество STH.

dormeo-bg.com

 
Алкохолът и безсънието Алкохола и безсънието често вървят ръка за ръка, особено, когато...
Жените имат нужда от 20 минути повече сън През деня жените извършват повече дейности наведнъж , поради което ...
Стадий на съня От Kendra Van Wagner Изобретението на учените електроенцефалограф позволява...

Още хороскопи

Реклама