Сънища, съновник

Дисомния

Дисомнията е смущение в цикъла на съня – прекъсват се часовете сън и от там качеството на съня. Дисомнията включва широка редица условия, които създават дисбаланса на спокойния сън.

Какво е дисомнията?

Дисомнията е общ термин, който се отнася до всяко нарушение на съня, или каквото и да е състояние, което засяга способността на човек да заспи или да остане заспал през целия цикъл. Терминът също така се отнася до всяко състояние, което причинява прекалено много часове сън. Някои случаи при нарушения на съня са временни, но много хора изпитват хронична дисомния.

Продължава...
 

Изтръпване на ръцете при сънНа всички ни се е случвало да се събудим с изтръпнали ръце – онова т. нар. мравучкане. В повечето случаи това се получава от неправилно положение на ръката (ръцете) – притиснали сте ги и кръвообръщението е нарушено, и така ги чувствате вцепенени.
Но, има и някои причини, които си имат медицински причинител и това трябва да се отхвърли или потвърди от лекар и да се назначат нужните медикаменти за пълно възстановяване.

Ако забележите тежки симптоми или ако симптомите продължават, може да се дължи на:
* Лоша циркулация: Това е вероятно най-честата причина, поради която ръцете ви изтръпват докато спите и обикновено може да се облекчи със промяна на спалните позиции.

Продължава...
 
Спане и сънуване

Спането и сънуването са неразривно свързани елементи от петте фази на съня, които включват Rapid Eye Movement (REM) и NON Rapid Eye Movement (NREM). Докато учените все още не могат да обяснят точно защо хората спят и сънуват, това изглежда необходимо за оцеляването. Хората, които са лишени сън, могат да получат:

* Повишаване на стреса
* Понижено време за реакция
* Намаляване на умствената дейност
* Проблеми с паметта
* Неспособност за концентрация
* Повишени заболявания
* Халюцинации
* Промени в настроението
Без сън, тялото и ума, просто не могат да функционират нормално.

Продължава...
 


Страница 1 от 39
Факти на Безсънието Безсънието може да бъде много тревожно. Хората, страдащи от това...
REM цикъл на съня Всички знаем значението на съня за организма, но REM цикъла е сред...
Да останем будни. 13 здравословни начина На всички ни се налагало да останем будни поради някаква причина и...

Още хороскопи

Реклама