То е нищо повече от обикновено флоатно стъкло с нанесен по метода на пиролизата тънък слой (няколко стотин ангстрьома) метален окис.

При цялата си простота, обаче, стъклопакетът с к-стъкло е почти 2 пъти по-добър изолатор от обикновения стъклопакет. Стандартно се запълва с аргон и това подобрява коефициента на топлопроводимост на целия пакет с още 10%.

Коефициентът на топлопроводимост U показва количеството топлина, която преминава през 1 кв.м. от стъклото за 1 час при разлика в температурата от двете страни - 1 градус

Например: В стаята е 20 градуса, а навън – 0 градуса. През обикновен стъклопакет 24 мм, бяло/бяло, 4+4 мм, на стандартен панелен прозорец 2100/1400 мм губим 2,8 W х 20 градуса разлика в температурата х 3 м2 = 168 W всеки час! С к-стъкло нещата изглеждат другояче: 1,7 W х 20 градуса х 3 м2 = 102 W. Спестяваме цели 66 W на час х 24 часа х 25 дни, средно месечно... това са 39 600 W на месец х средно 0.13лв./kW/h = 5 лв. на месец само от този прозорец!

СТЪКЛОПАКЕТЪТ Е ВАЖЕН
Представете си прозорец 2,5м х 1,5м. Каква част от него е профилът и каква - стъклопакетът? В масовия случай профилът не е повече от 20% от прозореца. Тогава ако поръчате скъп профил и сложите обикновен стъклопакет 24 мм, ще повишите топлоизолацията само с една пета от потенциала й. Най-разумното решение, разбира се, е хубав профил с дебел стъклопакет с к-стъкло. Все пак добрата новина е, че ако инвестирате само в стъклопакета, ще постигнете впечатляващ ефект при разумен разход на средства. С други думи - най-скъпият стъклопакет върши далеч по-добра работа от най-скъпия профил.

КОНДЕНЗ ПО СТЪКЛОПАКЕТА?
Ако запечатате перфектно помещението с най-добрата алуминиева или пвц дограма и няма климатик, който да изсушава въздуха, не очаквайте, че влагата ще изчезне по магически път – тя задължително ще кондензира върху най-студената повърхност, а по правило това е дограмата (стъклопакета). Проветрявайте, климатизирайте! За намаляване влагата в помещението можете да направите и следното: разпределете равномерно растенията в различни помещения - те отелят много влага благодарение на фотосинтезата, или ги преместете в помещение с по-голяма кубатура. А най-разумна е микровентилацията.

МИКРОВЕНТИЛАЦИЯ
Вкарването на премерени порции въздух става с вентилационна надставка (луфтер). Тя е алуминиева и за да не се нарушава термоизолацията тя има вграден полиамид 20 мм, който прекъсва термичния мост. Във вътрешността на надставката има миниатюрни клапи, които се отварят в зависимост от нуждите и пропускат малки порции въздух. Вкарването на свеж въздух е необходимо, за да се установи баланс на влажността в помещението.

ВЛАГА В СТЪКЛОПАКЕТА? ПРОБЛЕМ!
Влагата се появява вътре, когато стъклопакетът се е разхерметизирал напълно или когато е сложен некачествен силипорит (силикагел - хигроскопичен зърнест материал), който не успява да абсорбира добре остатъчната влага в стъклопакета. Така, като захладнее навън, можете да видите точно колко добре са измити стъклата отвътре :)

Звукът преминава лесно през еднакво дебели стъкла, например 2 по 4 mm. Ако сложите 4 и 5 mm, ще има малко по-добър ефект. На съвсем друго ниво е звукоизолацията на троен пакет със стъкла, например, 4, 5 и 6 mm, a ако и разстоянията между тях са различни - ето това е истинският убиец на звука!

Прочетете още за конденза и влагата в стъклопакета.

ОГРОМНИТЕ СТЪКЛОПАКЕТИ СЪЗДАВАТ ОГРОМНИ ПРОБЛЕМИ
При вратите е добре да бъде поставен делител /кемпфер/, който създава стабилност на вратата и не й позволява да "провисне". И още: представете си една витрина от стъклопакет /24 mm/ с размери 2000 mm х 2100 mm – какво става като я монтирате на студено? Стъклата се слепват! Защото стъклопакетите обикновено се правят на топло и от студа въздухът в тях се свива и “засмуква” стъклата!!! Как да го избегнете ли? Можете да поискате по-дебели стъкла или просто поръчайте допълнителен вертикален кемпфер, който ще утежни цената на позицията с не повече от 2 - 3%.

ПОНЯТИЕ КАТО "ЦЕНА НА КВАДРАТЕН МЕТЪР" В ОБЩИЯ СЛУЧАЙ НЯМА
Цената на квадратен метър може да бъде изчислена едва след като се вземат предвид всички особености на Вашия конкретен случай и бъде дадена обща стойност на позицията. Например прозорец №1 от страницата ЦЕНИ е 1,26 м2, при цена 135 лв. с отстъпката, цената му на м2 е 107 лв. (с профил REHAU). Ще се изненадате колко излиза на м2 вратичка за ревизионен отвор с размери 200 mm x 400 mm от студен алуминий, при цена на цялата позиция 85 лв. с взимането на размери, изработката, доставката и монтажа... При квадратура 0,08, цената е 1062 лв./м2 !!! Ако чуете това, бихте ли си го купили?!

 
Пвц дограма за дома - да, но каква? През последните години определено се наложи тенденцията за масова...
ПРИ КОНДЕНЗ НА ПРОЗОРЦИТЕ Образуване конденз по повърхността от към помещението на...
При смяна на дограмата При смяна на дограма, дори само в една стая е желателно да се направи...

Здравни новини

Реклама