PVC
Предимства

Поливинилхлоридът има по-нисък коефициент на топлопроводимост, което значи, че задържа по-успешно топлината в помещението, доколкото това зависи от профила (площта на профила е средно около 15-20% от тази на целия прозорец – т.е. не е с решаващо значение за общия топлинен ефект).

PVC дограма се изработва и монтира по-лесно, заради природата на самия материал, който, естествено, е по-мек и гъвкав от алуминия.

PVC

ЗА
ПРОТИВ
Поливинилхлоридът има по-нисък коефициент на топлопроводимост, което значи, че задържа по-успешно топлината в помещението, доколкото това зависи от профила (площта на профила е средно около 15-20% от тази на целия прозорец – т.е. не е с решаващо значение за общия топлинен ефект). PVC старее по-бързо от алуминия (20-30 години), защото е с органичен произход. По същата причина е и по-податлив на капризите на климата и при големи температурни амплитуди структурата на материала се нарушава и профилът се изкривява.
PVC дограма се изработва и монтира по-лесно, заради природата на самия материал, който, естествено, е по-мек и гъвкав от алуминия. Вследствие на дълго излагане на силно слънце по-некачествената (т.е. най-евтината) дограма пожълтява.
ПВЦ дограмата изисква минимална поддръжка – не се нуждае от боядисване, третиране със специални препарати, а просто от измиване с мека кърпа и сапун. PVC профилът има голямо линейно разширение - 2-3 мм на метър (в зависимост от произхода и още по-голямо).
Изработката на PVC профилите изисква по-малко инвестиции, което в края на краищата понижава цената на дограмата.
PVC кондензира влагата по-трудно от алуминия. Така или иначе при влажност в помещението над 60% влагата кондензира трудно върху профила и лесно върху стъклопакета, студените стени и ъгли.

АЛУМИНИЙ

ЗА
ПРОТИВ
Алуминият е неподатлив на големите температурни амплитуди по нашите географски ширини – от крайно горещото (почти африканско) лято до минус 20 градуса през зимата (60 градуса по Целзий амплитуда). Тоест структурата на алуминия не се нарушава с течение на времето. Алуминият е по-енергоемък продукт и съответно по-скъп от PVC.
Алуминият не променя и външния си вид през годините. Не се нуждае от никаква поддръжка, освен елементарно почистване. Алуминият е по-студен материал и по-лесно кондензира влагата.
Здравината на този материал позволява сложни решения като окачени и структурни фасади, покривни конструкции, зимни градини. Некачествената алуминиева дограма (ще я познаете по ниската й цена), поставена в среда с висока соленост (край морето, например), дава неприятен ефект – по повърхностния й слой се появяват шупли.
Малко по-скъпият вариант на алуминиева дограма - с прекъснат термомост - доближава топлоизолационните й характеристики с тези на PVC. "Термо" алуминият позволява поставянето на механизми с многоточково затваряне, с възможност за фина настройка на отваряемите части.
Ако Ви омръзне алуминиевата дограма, можете да я продадете на 30% от стойността на новия профил, което е немислимо при PVC.
 
Топлоизолация. Вътрешна и външна топлоизолация Топлоизолация. Вътрешна и външна топлоизолация. Монтиране на...
Практични съвети, за да блести домът ви Потъмнелите тюлени пердета ще побелеят, ако във водата за плакнене...
За киселините в стомаха Заливат се с вряла вода 300 — 400 г сладки бадемови ядки, поставят се...

Здравни новини

Реклама