Грешка
 • Грешка при зареждане на данните.


В началото искаме да Ви обърнем внимание върху това, че независимо от съвремените технологии в конструирането и производството на PVC прозорци, не трябва да очаквате от тях някакви вълшебни свойства. Чрез прозорците се губи основното количество топлина в помещенията. Отчитайки особеностите на нашият климат , ние Ви препоръчваме да използвате стъклопакети с К-стъкло, които с 35-45% увеличават топлоизолиращите свойства на Вашия прозорец. Нискоемисионното стъкло поддържа не само топлината в помещението, но и спечелва енергия чрез слънчевите лъчи, т.е. допринася за осезаемото увеличаване на температурата по повърхността на външното стъкло.

Дългосрочното използване на PVC дограма е свързано с допълнителна информация за нейните свойства и правилна експлоатация.

Обикновено, смяната на дограма и ремонта на жилището съвпадат. Новите прозорци изменят интериора на Вашето жилище, режима на вентилация, топлообмена и микроклимата. Ще Ви дадем няколко полезни съвета за правилна експлоатация. Те ще Ви осигурят оптимални условия за живот и максимален срок на използване на PVC дограма.

1. Поддържане на ПВЦ дограма.

 • Необходимо е периодически да се смазват всички заключващи механизми и панти на прозорците и вратите.
 • Не допускайте попадането на пясък, вар, строителен разтвор и др. замърсяващи вещества в механизмите.
 • Поддържайте уплътнителите чисти, не допускайте натрупването на прах върху тях. Съществуват специални препарати които предпазват гумените уплътнения от атмосферни влияния и ги правят по-гъвкави.
 • Прозорците са изготвени от пластмасови прифили, които са устойчиви на слънчева светлина и на атмосферни влияния. За измиване на стъклата и рамките могат да се използват обикновени миещи средства, които не съдържат абразивни добавки, киселини и силни разтворители. За белите профили предлагаме препарати, които почистват полепнали по тях прашинки, натрупани с течение на времето. Има антистатичен ефект и образува UV-защитен слой върху профилите.

2. Проветряване на жилището.

 • Масово използваните досега дървени врати и прозорци не се затварят плътно. Този неприятен факт има и някои положителни страни. Хладният въздух, проникващ в помещенията, се затопля и поглъща влагата. Течението не дава възможност за попадане на влага върху вътрешната страна на прозорците.
 • Новите прозорци се затварят много плътно. Те правят Вашето жилище по-топло, защитават го от уличния шум, намаляват необходимата за отопление енергия. Заедно с това пречат за възникване на естествени течения и препятстват намаляването на влагата в помещенията. Създават условия за възникване на конденз върху най-студените, външни стени на жилището, които имат допир със студения въздух навън.
 • Поради тези причини, жилището трябва да се проветрява много по-често, отколкото при наличие на дървена дограма, чрез отваряне на прозорците и включване на вентилатори в банята и тоалетната.

3. Възникване на влага.

Помещенията се делят на сухи и влажни. Към влажните се отнасят кухнята, банята и колкото и странно да изглежда, спалнята.

 • В кухнята възниква влага при приготвяне на храна.
 • В банята – при къпане, пране, сушене на дрехи.
 • В спалнята възникването на влага е свързано със съня. По време на сън всеки човек издишва от 1 до 2 литра вода. Влагата е особено интензивна в спални, в които температурата на въздуха е по-ниска, отколкото в останалите помещения. Възниква конденз върху прозорците и върху онези страни на мебелите, които са обърнати към ъншните стени.
 • За да се намали конденза, проветрявайте редовно спалните помещения. Не поставяйте мебели до външни стени на жилището.
 • При ремонт се използват строителни материали (циментен разтвор, бои, лакове и др.), съдържащи голямо количество влага, която се отделя при съхненето им.
 • Проветрявайте интензивно помещенията по време на ремонт и известно време след приключването му.
 • Изолацията на помещенията е добра да се направи отвън, а не отвътре. При вътрешна изолация може да се появи влага и съответно плесен между стената и изолацията, което определено ще влоши микриклимата в помещението.
 • Цветята по первазите създават уют и красота, но трябва да се поливат, кето увеличава влагата в помещенията. Затова цветята трябва да се слагат на проветриви места в жилището.
 • Отоплителните радиатори обикновено се поставят под прозорците. Широките первази затрудняват конвекцията на горещия въздух от радиаторите и създават условия за кондензиране на влагата върху прозорците на жилището. Ако въпреки всичко държите на широки первази, поръчайте ги с решетка, за да избегнете конденза.
 • При избор на щори трябва да се осигури възможност за циркулация на горещия въздух от радиатора и затопляне на прозорците, за избягване на конденз. Дългите щори, стигащи до перваза, ще препятстват движението на въздуха. Добър вариант са вертикалните щори.
Подобни статии:
 
Изгонете мравките от дома си Две и половина супени лъжици гореща вода се разтварят 1 лъжица захар и...
Какъв материал да изберем за изолация на панелно жилище? За изграждане на панелните жилища са използвани панели, отлети от ...
Практични съвети, за да блести домът ви Потъмнелите тюлени пердета ще побелеят, ако във водата за плакнене...

Здравни новини

Реклама