Грешка
 • Грешка при зареждане на данните.


В началото искаме да Ви обърнем внимание върху това, че независимо от съвремените технологии в конструирането и производството на PVC прозорци, не трябва да очаквате от тях някакви вълшебни свойства. Чрез прозорците се губи основното количество топлина в помещенията. Отчитайки особеностите на нашият климат , ние Ви препоръчваме да използвате стъклопакети с К-стъкло, които с 35-45% увеличават топлоизолиращите свойства на Вашия прозорец. Нискоемисионното стъкло поддържа не само топлината в помещението, но и спечелва енергия чрез слънчевите лъчи, т.е. допринася за осезаемото увеличаване на температурата по повърхността на външното стъкло.

Дългосрочното използване на PVC дограма е свързано с допълнителна информация за нейните свойства и правилна експлоатация.

Обикновено, смяната на дограма и ремонта на жилището съвпадат. Новите прозорци изменят интериора на Вашето жилище, режима на вентилация, топлообмена и микроклимата. Ще Ви дадем няколко полезни съвета за правилна експлоатация. Те ще Ви осигурят оптимални условия за живот и максимален срок на използване на PVC дограма.

1. Поддържане на ПВЦ дограма.

 • Необходимо е периодически да се смазват всички заключващи механизми и панти на прозорците и вратите.
 • Не допускайте попадането на пясък, вар, строителен разтвор и др. замърсяващи вещества в механизмите.
 • Поддържайте уплътнителите чисти, не допускайте натрупването на прах върху тях. Съществуват специални препарати които предпазват гумените уплътнения от атмосферни влияния и ги правят по-гъвкави.
 • Прозорците са изготвени от пластмасови прифили, които са устойчиви на слънчева светлина и на атмосферни влияния. За измиване на стъклата и рамките могат да се използват обикновени миещи средства, които не съдържат абразивни добавки, киселини и силни разтворители. За белите профили предлагаме препарати, които почистват полепнали по тях прашинки, натрупани с течение на времето. Има антистатичен ефект и образува UV-защитен слой върху профилите.

2. Проветряване на жилището.

 • Масово използваните досега дървени врати и прозорци не се затварят плътно. Този неприятен факт има и някои положителни страни. Хладният въздух, проникващ в помещенията, се затопля и поглъща влагата. Течението не дава възможност за попадане на влага върху вътрешната страна на прозорците.
 • Новите прозорци се затварят много плътно. Те правят Вашето жилище по-топло, защитават го от уличния шум, намаляват необходимата за отопление енергия. Заедно с това пречат за възникване на естествени течения и препятстват намаляването на влагата в помещенията. Създават условия за възникване на конденз върху най-студените, външни стени на жилището, които имат допир със студения въздух навън.
 • Поради тези причини, жилището трябва да се проветрява много по-често, отколкото при наличие на дървена дограма, чрез отваряне на прозорците и включване на вентилатори в банята и тоалетната.

3. Възникване на влага.

Помещенията се делят на сухи и влажни. Към влажните се отнасят кухнята, банята и колкото и странно да изглежда, спалнята.

 • В кухнята възниква влага при приготвяне на храна.
 • В банята – при къпане, пране, сушене на дрехи.
 • В спалнята възникването на влага е свързано със съня. По време на сън всеки човек издишва от 1 до 2 литра вода. Влагата е особено интензивна в спални, в които температурата на въздуха е по-ниска, отколкото в останалите помещения. Възниква конденз върху прозорците и върху онези страни на мебелите, които са обърнати към ъншните стени.
 • За да се намали конденза, проветрявайте редовно спалните помещения. Не поставяйте мебели до външни стени на жилището.
 • При ремонт се използват строителни материали (циментен разтвор, бои, лакове и др.), съдържащи голямо количество влага, която се отделя при съхненето им.
 • Проветрявайте интензивно помещенията по време на ремонт и известно време след приключването му.
 • Изолацията на помещенията е добра да се направи отвън, а не отвътре. При вътрешна изолация може да се появи влага и съответно плесен между стената и изолацията, което определено ще влоши микриклимата в помещението.
 • Цветята по первазите създават уют и красота, но трябва да се поливат, кето увеличава влагата в помещенията. Затова цветята трябва да се слагат на проветриви места в жилището.
 • Отоплителните радиатори обикновено се поставят под прозорците. Широките первази затрудняват конвекцията на горещия въздух от радиаторите и създават условия за кондензиране на влагата върху прозорците на жилището. Ако въпреки всичко държите на широки первази, поръчайте ги с решетка, за да избегнете конденза.
 • При избор на щори трябва да се осигури възможност за циркулация на горещия въздух от радиатора и затопляне на прозорците, за избягване на конденз. Дългите щори, стигащи до перваза, ще препятстват движението на въздуха. Добър вариант са вертикалните щори.
Подобни статии:
 
Какво да изберем - АЛУМИНИЕВА или PVC дограма ? PVC Предимства Поливинилхлоридът има по-нисък коефициент на...
Какъв материал да изберем за изолация на панелно жилище? За изграждане на панелните жилища са използвани панели, отлети от ...
Какво трябва да знаем за климатикът ? Поддръжка на климатик- необходимо е веднъж месечно да почиствате...

Здравни новини

Реклама