Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.


Когато определяме каква изолация трябва да си монтираме, трябва да се съобразим и със спецификата на ситуацията при панелните блокове. А ситуацията е следната:
- Отоплението обикновено е непостоянно;
- Част от апартаментите изобщо не се отопляват;
- Дограмата е в окаяно състояние;
- Стълбищните радиатори са демонтирани;
- Панелите са изключително лош топлоизолатор. По същество панелните блокове са проектирани да работят при постоянно включено отопление, дори и на стълбищните части.

Така описаното положение е доста тежко и става ясно, че просто поставянето само на една изолация няма да реши един толкова комплексен проблем. Външната фасадна изолация с дебелина от 5-6 см води до значително намаляване на изтичането на топлина, през панела. Най-голям ефект се постига при големите външни стени без прозорци - това са крайните апартаменти на "калкан". Ефекта от топлоизолацията там е намаляване на загубите с около
75-85 %. Външната изолация решава отчасти или напълно и един друг проблем - конденза.
Освен това тя подобрява топлинния режим на панела, което е гаранция и за неговата по-голяма дълготрайност. Да приемем че външната температура е -13 градуса, а вътрешната е 16 градуса и няма монтирана изолация. В този случай температурата по дебелината на панела отвън навътре се изменя от -10 до +16, като точката в която температурата е 0 градуса се намира почти в най-вътрешния слой на панела. Големите температурни разлики в панела способстват за неговото по-бързо стареене и напукване. Освен това затоплянето на такъв панел става почти невъзможно и твърде скъпо, ако все пак решим да го постигнем. Получава се и голям дискомфорт при стоене в непосредствена близост до стената, дори и при отоплено помещение. Ако поставим на такава стена външна изолация, постигаме няколко неща:
- Подобрява се значително топлинния режим на стената - сега точката на замръзване се намира някъде по дебелината на изолационния материал, а стената като цяло има положителна температура по целия обем;
- Намаляват се загубите на топлина с 75-85%;
- Намалява се образуването на конденз, тъй като повърхността на стената е значително по-топла;
- Повишава се топлинния комфорт;
Друг проблем който произтича от непостоянното отопление на сградата е, че стените имат голям топлинен капацитет и макар да сте изолирали стената, при включване на отоплението все още се налага да затоплите и целия обем на панелите, което си е загуба на енергия и води до по-бавно повишаване на температурата в стаята. Освен това в първия момент след включването на отоплението стените все още са относително студени и това предполага отлагането, макар и за известно време и в значително по-малко количество конденз по тях. За да се реши и този проблем препоръчва се направата и на вътрешна изолация. Тя разбира се съвсем не е нужно да е толкова сериозна, като външната. Може да бъде от 2 см XPS, каширани стиропорени тапети, Депрон или бои от вида на ThermoShield. Покритията от последния вид имат особено голям ефект при премахването на конденза, като същевременно са лесни за полагане - нанасят се и се оцветяват като обикновен латекс. Имайте предвид че вътрешната изолация е желателно да бъде не само на стените, но и на подовете и таваните, тъй като те са една значителна площ от апартамента ви. И доколкото подовете често са изолирани частично чрез различните видове подови покрития (паркети, мокети, килими и пр.), то не може да се каже това за таваните, а именно към тях отива топлия въздух под действие на конвекцията. Трябва да обърнете внимание дори на такива детайли, като уплътнението на входната ви врата и прозорците - наличието на фуги може напълно да ви лиши от ефекта на топлоизолираните стени.
Особено значение в дома трябва да се обърне и на дограмата, тъй като прозорците са площта в апартамента, която има най-лоши топлоизолационни свойства.

Източник smk-bg.com

 
Какъв материал да изберем за изолация на панелно жилище? За изграждане на панелните жилища са използвани панели, отлети от ...
Видове климатици Прозоречни климатици До преди няколко години това беше...
ИЗБОР НА КЛИМАТИК ! Умножете 50 W по куб. метри на помещението. Например: За помещение 20...

Здравни новини

Реклама