Грешка
  • Грешка при зареждане на данните.


Първото нещо, което трябва да се направи при ужилване от пчели или оси, е да се извади жилото чрез изстъргване с нокът или ножче. В никакъв случай това не трябва да става чрез натискане или хващане с пръсти, за да не се изцеди съдържащата се в неговата торбичка отрова в тъканта. На ужиленото място се поставя студена кърпа или мястото се държи под струя студена вода. След това трябва незабавно да се потърси и лекарска помощ.

За тези, които не са алергични трябва внимателно да се извади жилото и убоденото място да се навлажни с разреден амонячен разтвор (1 част амонячен разтвор в 5 части дестилирана вода). Ефикасни са също бледорозов разтвор от калиев перманганат или солена вода (1 чаена лъжичка сол в 1 чаша вода).

Сокът от листата на чубрицата бързо успокоява болките при ужилване от пчели.

Листа от магданоз, поставени върху ужиленото място, също успокояват болките.

При поява на признаците на отравяне или при изразено непоносимост, пострадалият се оставя на сянка и гърдите му се поръсват със студена вода. Вътрешно му се дават 5—6 таблетки витамин С, след това в началото две таблетки калциум С с 1—2 чаши вода, а след 6 часа още две (през следващите 2—3 дни се взема също по 1 таблетка 3 пъти дневно). Препоръчва се няколко дни да се вземат по 1 таблетка алергозан 3 пъти дневно. При поносимост на пострадалия се дават 60—80 г ракия или водка на малки порции с 1 прах от 0,10 г кофеин и голямо количество течности — най-добре чай с диуретично действие.

 
Топлоизолация. Вътрешна и външна топлоизолация Топлоизолация. Вътрешна и външна топлоизолация. Монтиране на...
Вътрешна и външна изолация... Когато определяме каква изолация трябва да си монтираме, трябва да се ...
Практични съвети, за да блести домът ви Потъмнелите тюлени пердета ще побелеят, ако във водата за плакнене...

Здравни новини

Реклама